Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF afviser fædres krav om kendskab til graviditet

SFs familieordfører mener ikke, at fædre skal have ret til at få oplyst, hvis en kvinde venter deres barn, som Foreningen Far foreslår. De Radikale tvivler på, at lovgivning er den rigtige vej at gå.

Anne Baastrup (SF)
Anne Baastrup (SF)

Der er umiddelbart ikke flertal i regeringen for, at en mand skal have ret til at få oplyst, når en kvinde venter hans barn. Både SF og De Radikale stiller sig tvivlende over for forslaget, som Foreningen Far lancerer i Berlingske mandag.

Familieordfører Anne Baastrup (SF) har svært ved at forestille sig, hvad konsekvensen skal være for de kvinder, som ikke oplyser den kommende far om sin graviditet.

»Man kan jo ikke tvinge en kvinde til at komme med oplysninger, som hun ikke vil. Jeg har svært ved at se, hvad fordelen skulle være for faderen, og jeg har svært ved at se, hvordan man kan forlange, at den kommende mor skal overholde den her pligt,« siger hun.

»At kvinden skulle have sådan en pligt, og at det skulle forbedre muligheden for at få et godt forhold, det tror jeg ikke på. Det er til gengæld vigtigt, at både forældre og børn få et godt forhold til hinanden, når børnene er kommet til verden,« tilføjer Anne Baastrup.

De Radikales familieordfører, Zenia Stampe (R), fortæller, at partiet ikke har diskuteret spørgsmålet, og at hun derfor ikke kan sige, om De Radikale er for eller imod.

»Jeg forstår godt fædrenes behov, og jeg ser det som et udtryk for, at de også gerne vil tage ansvar for børnene og værne om deres ret til at være far og børnenes ret til at have en far. Derfor synes jeg, det er en vigtig debat og et legitimt ønske,« siger Zenia Stampe.

»Jeg er bare ikke sikker på, at lovgivning er den rigtige vej. Jeg synes, det er svært at overskue konsekvenserne af en sådan lovgivning. Man kan jo ikke afvise, at der findes både fædre og mødre, som egentligt foretrækker, at den anden ikke får at vide, at der er et barn på vej,« siger hun.

SFs Anne Baastrup peger på, man nødig skal komme i en situation, hvor den kommende far presser moderen til en abort, fordi han har fået at vide, at hun er gravid.

»Man kan komme i den situation, hvor den kommende far presser moderen til en abort, måske i lande, hvor det er muligt at få sen abort. Det, synes jeg, er en meget central vinkel,« siger hun.

»Hvis en mand ikke ønsker at blive far med den kvinde, som han har samleje med, så må man beskytte sig selv. Sværere er det ikke,« siger Anne Baastrup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.