Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

SF åbner for krig på landjord

SF åbner for at sætte danske landtropper ind mod Gaddafi, mens Venstre siger nej.

Danske F-16-fly.
Danske F-16-fly.

Der viser sig nu sprækker i den historiske politiske danske enighed bag den militære aktion mod Gaddafis styre i Libyen. SF åbner for, at den danske militærindsats kan udvides fra at omfatte danske F16 fly til, at danske soldater også kan komme i kamp på den libyske landjord.

»Vi udelukker ikke, at det kan komme på tale på et tidspunkt. Vi har været lidt skeptiske over for, at det kun kan være fra luften. Hvis det er nødvendigt at skulle på jorden, er vi åbne over for det. Vi har ikke sagt, at vi støtter det, men vi vil gerne diskutere det,« siger SFs udenrigsordfører Holger K. Nielsen, der kan se situationen for sig, hvis Gadaffi trænger ind i den libyske oprørsby Benghazi.

»Så er det svært at lave luftoperationer, for så vil der blive dræbt mange civile,« siger han.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen mener ikke, at det kan komme på tale at indsætte danske landtropper i Libyen.

»Nej, fordi FNs mandat klart nævner, at det ikke kan blive på landjorden. Der åbnes overhovedet ikke for, at der kan være landtropper fra international side. Det respekterer vi selvfølgelig 100 procent,« siger han.

Mellemrubrik

Både SF og Socialdemokraterne erklærer sig desuden åbne over for, at den internationale koalition skal forsyne de libyske oprørere med våben.

»Jeg regner sådan set med, at de får en vis hjælp, uden at der bliver snakket om det. Det håber jeg da på, at de gør. Jeg synes bestemt, at man skal hjælpe dem på de måder, som man nu kan,« siger Holger K. Nielsen.

Ved at bevæbne oprørerne?

»Hvis det kan lade sig gøre på en eller anden måde, så har jeg ikke noget imod det,« fastslår Holger K. Nielsen.

Tanken om at forsyne oprørsstyrkerne med våben afvises heller ikke af Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen.

»Jeg har ikke personligt noget imod det. Det er klart, at hvis oprørerne skal have noget at stå imod med, så skal de også have det. Men det er ikke på tapetet lige nu,« siger han.

Begge understreger, at det ikke er en del af FN-beslutningen og udtrykker håb om, at det kan lykkes at stække Gaddafis militær så meget, at det ikke bliver nødvendigt at sende Gaddafis modstandere våben.

Michael Aastrup Jensen afviser fuldstændigt tankerne.

»Det helt vildt og totalt nye toner fra SF. Det vil være i modstrid med FN-resolutionen at sende dem våben. Det er meget paradoksalt, at Holger K. ikke mener, at vi skal følge FN, når det nu er hans parti, der i meget lang tid har talt om, at vi altid skal følge FN,« siger han.

I lighed med de øvrige partier mener Socialdemokraterne, at den danske krigsdeltagelse i det nordafrikanske land kan trække ud.

»Det er ikke noget, der bliver overstået i løbet af en uges tid. Det kan godt risikere at tage lang tid. Jeg håber, at man kan have en endelig løsning inden udgangen af i år,« siger John Dyrby Paulsen (S), mens Michael Aastrup Jensen (V) tilføjer:

»Det kan blive langvarigt.«B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.