Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seniorforsker: Usædvanlig kritik af Danmark fra FN

Både FN's nuværende generalsekretær og hans forgænger har kritiseret smykkeloven, der blev vedtaget tirsdag.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Hans Mouritzen kalder det opsigtsvækkende, at FN's generalsekretær i Politiken kritiserer dansk lovgivning via sin talsmand.

- Det er en meget klar udmelding og en klar kritik. Den er usædvanlig. Der bliver sagt, at politikken går imod flygtningenes værdighed og rettigheder. Det er sagt meget klart, siger han til Ritzau.

Hans Mouritzen mindes ikke, at en generalsekretær for FN har kritiseret dansk lovgivning offentligt siden Irak-krigen.

- I forhold til Danmark er det meget længe siden, at vi er blevet kritiseret af FN på den her måde. Vores deltagelse i Irak-krigen i 2003 blev kritiseret, men jeg tror ikke, at vi har set tilfælde af kritik siden da, siger han.

Seniorforskeren siger dog også, at kritikken ikke i sig selv er et stort problem for Danmark.

- Kritikken er i form af svar på et spørgsmål. Det er ikke noget, som talsmanden eller Ban Ki-moon selv har taget initiativ til at sige, så det er alvorligt, men det havde været langt værre, hvis det var Ban Ki-moon selv, der sagde det direkte og uopfordret, siger han.

Den danske lovgivning, der blev vedtaget af et flertal i Folketinget, medførte tirsdag en verdensomspændende fordømmelse fra blandt andre prominente navne som den tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan og den kinesiske kunstner Ai Weiwei.

Kofi Annan udtalte blandt andet, at han er bekymret for, om loven bryder med menneskerettighederne.

Den britiske avis The Guardian tegnede desuden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en uniform, der har slående lighed med dem, nazisterne bar under Anden Verdenskrig.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.