Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seks skarpe til forsvarsministeren

Berlingske har bedt forsvarsminister Peter Christensen (V) forholde sig til Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering af Rusland. De russiske trusler udløser ingen danske reaktioner, forklarer ministeren.

Forsvarsminister Peter Christensen mener, det er aldeles afgørende, at NATO til enhver tid viser sig som en stærk alliance det er det eneste sprog, Putin forstår.
Forsvarsminister Peter Christensen mener, det er aldeles afgørende, at NATO til enhver tid viser sig som en stærk alliance det er det eneste sprog, Putin forstår.

Tror du på trusselsvurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste?

»Ja, Forsvarets Efterretningstjeneste er vores kapacitet til at vurdere, hvad der foregår omkring os. Så ja, den skal man tage for gode varer. Den bygger på grundige analyser og vidensdeling med andre efterretningstjenester.«

Skal vurderingen fra efterretningstjenesten give anledning til reaktioner i dansk forsvar og forsvarsbudgettet?

»Nej, det mener jeg ikke. Redegørelsen viser, at Rusland prøver at etablere sig som stormagt, og den understreger vigtigheden af at bidrage til de baltiske landes sikkerhed. Og det gør vi jo allerede, blandt andet med airpolicing i deres luftrum og deltagelse i øvelser.«

Rusland kan indlede krig på en uge og true NATO-forstærkninger. Skal NATO reagere på dette?

»Man skal se NATOs udvikling af den hurtige reaktionsstyrke som svar på den virkelighed. Vi har i disse dage en stor øvelse i Spanien med deltagelse af 36.000 soldater, hvoraf de 1.250 soldater er fra Danmark. Det skal netop ses i lyset af den generelle sikkerhedssituation omkring NATO.«

Dine forgængere og nu du har fastholdt gældende forsvarsforlig, mens de øvrige Østersø-lande har øget forsvarsbudgetterne. Hvem har ret?

»I NATO er der et klart ønske om, at man over tid øger sine forsvarsbudgetter. Det lægger amerikanerne også stor vægt på, og det er ikke blevet mindre vigtigt med den nuværende sikkerhedspolitiske situation. Det vil givet også blive en debat, når det nuværende forsvarsforlig udløber (i 2017, red.).«

§Ifølge trusselsvurderingen vil Rusland udøve militær intimidering, hvis det føler sig udfordret. Skal NATO holde lav profil?

»Det er helt afgørende, at NATO viser sig som en stærk alliance, der aldrig efterlader tvivl om, at man er villig til at forsvar hinanden. Præsident Putin respekterer kun en stærk alliance.«

Bruger Danmark mere eller mindre af bruttonationalproduktet på forsvaret om fem år?

»Det har regeringen ikke lagt sig fast på, så det kan jeg ikke give et bud på.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.