Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Seks kommuner er stadig i spil til atomaffald

Seks danske kommuner er stadig kandidater til at skulle opbevare atomaffaldet fra Risø, men folketingspolitikerne kigger også mod udlandet, har sundhedsministeren fortalt borgmestrene i de seks kommuner.

Det er fortsat en mulighed, at en eller flere af seks danske kommuner skal aftage det omdiskuterede atomaffald fra Risø. Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) og Folketingets politikere er også åbne for at sende affaldet til udlandet eller gøre depoter i Danmark til midlertidige opbevaringssteder.

Det fortalte ministeren til borgmestrene fra de kommuner, der kan blive endestation for affaldet, på et møde i Sundhedsministeriet torsdag.

Krag gjorde det klart for både borgmestrene og pressen, at man endnu ikke er kommet nærmere en løsning, og det ikke bliver offentliggjort før udgangen af 2013, hvilke to af de seks placeringer, man vil indskrænke udvælgelsen til.

Sundhedsministeriet har været kraftigt kritiseret for, at de seks kommuner, Skive, Struer, Lolland, Bornholm, Kerteminde og Roskilde, hvor Risø ligger, ikke er blevet taget med på råd. Men den kritik afviser Astrid Krag.

- Vi har gjort meget ud af at inddrage de berørte kommuner, når der har været noget nyt at fortælle. Når der ikke er noget at orientere om, eksempelvis fordi fagfolk har arbejdet, så kan man ikke orientere. Vi har en fælles forståelse af, at det er en fordel, hvis der er god kontakt, lyder det fra sundhedsministeren efter mødet.

Borgmestrene er dog også positive over dialogen.

- Jeg synes, at ministeren var lydhør over for de ønsker, vi havde for at være med i den her proces. For at komme med indspark med den viden, vi har om lokalsamfundene. Det er vigtigt for os kommuner og for borgerne, at vi bliver medspillere, siger Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), men understreger også, at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål.

Den holdning deler Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj (S), som er nogenlunde tilfreds med torsdagens møde.

- Kom vi fra mødet med viden om, at man kun kiggede på eksportløsningen eller mellemlagerløsningen, så havde det været et super møde. Men det er ikke der, vi er nu, for vi har ikke fået tilsagn om, at affaldet ikke skal ligge i en af vores fem kommuner. Det er dog positivt, at vi er blevet inddraget nu, siger han.

Skives borgmester, Flemming Eskildsen (V), understreger, at trods positive takter fra ministeren er borgmestrenes fælles mission ikke ændret.

- Der er ikke nogen ændring i vores holdning til, hvordan vi ser på et slutdepot i en af vores kommuner: Det vil være så skadeligt som noget. Men vi anerkender, at man nu seriøst ser på de forskellige muligheder, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.