Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Se reaktionerne på Løkkes grænsekontrol

Ungdomspolitikere afspærrer Christiansborg med grænsebomme, DF jubler, andre beklager, mens Johanne Schmidt-Nielsen kalder indførelsen af midlertidig grænsekontrol for »symbolpolitik«.

Pressemøde med Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i statsministeriet i forbindelse med, at Sverige indfører id-kontrol af alle indrejsende ved grænsen mellem Danmark og Sverige. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016)
Pressemøde med Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i statsministeriet i forbindelse med, at Sverige indfører id-kontrol af alle indrejsende ved grænsen mellem Danmark og Sverige. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016)

»Nødvendigt«, »Hurra« eller »en historisk trist dag«.

Reaktionerne kom prompte, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved middag annoncerede, at Danmark i dag har indført en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Hans argument var at udvise »rettidig omhu« i en situation, hvor Sverige har indført ID-kontrol og også andre nordiske lander strammer op ved grænserne.

Og vi lægger lige ud med et tweet fra Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll, der opsummerer spændvidden i reaktionerne:

DF jubler, men ...

Grænsekontrollen har længe stået øverst på Dansk Folkepartis hjemmeside - og reaktionen fra europaparlamentariker Morten Messerschmidt er da heller ikke til at misforstå:

Men Dansk Folkeparti hæfter sig også ved, at regeringens grænsekontrol kun er midlertidig - til at begynde med for ti dage - og, at den er udformet, så den lever op til Danmarks forpligtelser inden for Schengen.

Utilfredsheden er omvendt heller ikke til at komme udenom på den røde fløj, hvor flere politikere peger på, at løsningen på den igangværende flygtninge- og migrantkrise ikke er mere grænsekontrol eller individuelle tiltag fra de forskellige lande, men en fælles europæisk løsning.

SFU afspærrer Christiansborg

Heller ikke ungdomspartier - på begge sider af midten - har ladet regeringens midlertidige grænsekontrol gå upåagtet hen. Således troppede ungdomspolitikere fra SFs ungdom tidligere mandag op på Christiansborg for at »afspærre« hovedindgangen med rød/hvide grænsebomme.

Og Venstres eget ungdomsparti, VU, vælger i stedet at sende en spids hilsen til deres moderparti ved at bringe en gammel Facebook-opdatering fra maj 2014, hvor Venstre selv tager afstand fra grænsebomme.

Symbolpolitik uden effekt?

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen siger til TV2 Nyhederne, at Løkke i stedet burde bruge kræfter på at »stille sig i spidsen i Europa« for at finde løsninger på både at få fordelt flygtningene mellem landene og på at sikre en bedre og større indsats i nærområderne, der ifølge hende »er ved at knække sammen«.

Hun kalder direkte statsministerens beslutning om grænsekontrol for at være »symbolpolitik«:

»Jeg tror ikke, at det har en praktisk effekt. Det at indføre stikprøvekontrol forhindrer ikke et eneste menneske i at søge asyl i Danmark,« siger hun til TV2 Nyhederne.

Hos de blå støttepartier lyder der imidlertid opbakning til Løkke:

Et nødvendigt onde

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll understreger imidlertid, at den nu indførte grænsekontrol slet ikke er ønskelig, men derimod må ses som et nødvendigt skridt at tage i den aktuelle situation:

»Vi er nødt til at handle i den situation, de svenske myndigheder har sat os i, og så er en midlertidig lukning desværre nødvendig. Vi må hele tiden rette politikken til efter den situation, der opstår, indtil vi kommer frem til de egentlige løsninger, som er en sikring af EUs ydre grænser og hjælp til flygtninge i nærområderne. Når det er på plads, kan vi atter have åbne grænser i EU,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.