Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsens charmetur skal afværge slinger i Europol-aftale

En stribe møder med centrale aktører skal sikre, at særaftale om Europol falder på plads inden vital deadline.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

I jagten på at sikre Danmark en særaftale om Europol sætter udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) tirsdag gang i en sidste spurt.

I løbet af dagen skal ministeren møde ikke færre end 11 centrale aktører i EU-Parlamentet i Strasbourg.

»Jeg håber at komme lidt tættere på at få en fornemmelse af, at vi kommer godt i mål inden 1. maj,« siger Anders Samuelsen.

Netop 1. maj er ganske vital. Den dag bliver det internationale politisamarbejde overstatsligt, og Danmark ryger ud.

En særaftale skal forhindre dette skrækscenarie. Og alt tyder da også på, at parterne når i mål.

Det sker dog ikke uden besvær. Blandt andet har EU-Parlamentet krævet en udløbsdato på den danske særaftale.

»Men jeg tager egentlig ikke det udgangspunkt, at vi risikerer at lande der. Det kommer vi ikke til. Vi finder en mindelig løsning,« siger Samuelsen.

Den danske regering satser i stedet på, at en revurdering af aftalen i 2020 vil stille parlamentet tilfreds.

»Det er fint, at man laver en evaluering af, hvordan det fungerer efter nogle år. Det har vi også selv lagt op til fra dansk politis side,« siger Samuelsen.

Virkeligheden er da også den, at parlamentet formelt set ikke kan stille nogen krav. De folkevalgte har alene ret til at blive hørt.

Planen er nu, at EU-parlamentarikerne vedtager deres høringssvar på en samling 27. april i Bruxelles.

Derefter vedtager EU's medlemslande den endelige aftale i en skriftlig procedure inden månedens udgang og dermed før deadline.

Den danske særaftale vil ikke give dansk politi direkte søgeadgang i Europols databaser som i dag. I stedet får politiet adgang til oplysninger via dansktalende personale.

Anders Samuelsen understreger, at det allerbedste havde været, hvis Danmark var forblevet fuldgyldigt medlem af Europol.

»Det er ikke en optimal løsning. Det er det ikke,« siger ministeren.

Danmarks afsked med Europol skyldes, at et flertal af de danske vælgere i 2015 afviste at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Rigspolitiet har tidligere vurderet, at det alternative medlemskab er okay her og nu. Men at særaftalen, som den ser ud nu, på sigt vil begrænse det danske politis muligheder for at bekæmpe international kriminalitet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.