Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsen udfordrer DF og leger med ilden

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen har travlt med at nedtone det belastede forhold til Dansk Folkeparti, går Anders Samuelsen til angreb på både DF og Socialdemokratiet. Det ligner noget, vi har set før – og det førte til en borgerlig ørkenvandring.

I onsdags erklærede Lars Løkke, at regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti var »fortrinligt«, mens Anders Samuelsen kastede sig ud i et angreb mod Thulelsens Dahls Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Her er de tre partiledere fotograferet i Publicsstklubben efter sidste valg. Foto: Keld Navntoft
I onsdags erklærede Lars Løkke, at regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti var »fortrinligt«, mens Anders Samuelsen kastede sig ud i et angreb mod Thulelsens Dahls Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Her er de tre partiledere fotograferet i Publicsstklubben efter sidste valg. Foto: Keld Navntoft

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) havde mildt sagt ikke fået koordineret deres budskaber til offentligheden, da de midt på ugen kommenterede regeringens forhold til Dansk Folkeparti.

Onsdag erklærede Løkke, at regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti var »fortrinligt«, mens Samuelsen omvendt kastede sig ud i et angreb mod DF og Socialdemokratiet.

Det er sjældent, at historien gentager sig i forholdet én til én. Alligevel var det som om de forskellige budskaber fra statsministeren og udenrigsministeren rummede et ekko af, hvad der skete i 1980erne, da den konservative statsminister Poul Schlüter måtte kæmpe hårdt for at holde sammen på sine skiftende borgerlige regeringer.

Stillet over for de mange barrierer på Christiansborg forsøgte Schlüter konstant at finde en ny vej frem, og han prøvede at fastholde de gode relationer til de afgørende midterpartier, som støttede hans regeringer.

Imens trak Uffe Ellemann-Jensen, i rollen som Danmarks udenrigsminister, de ideologiske forskelle skarpt op, og sammen med sin væbner, Anders Fogh Rasmussen, søgte han ofte konfrontationerne med de øvrige partier. Det gav gradvist Venstre en mere markant profil, som trak vælgere til, mens de Konservative langsomt blev reduceret til at være kittet, der skulle holde sammen på tingene.

Dette forløb fra fortiden er ikke uvæsentligt at have i baghovedet i forhold til Anders Samuelsens aktuelle udfald mod Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Allerede i forbindelse med dannelsen af VLAK-regeringen sagde han, at makkerparret Ellemann og Fogh var et forbillede. Set med Samuelsens øjne var det en kæmpe gevinst for Venstre, at Ellemann kunne træde i karakter som en markant udenrigsminister med en klar vision for Danmarks placering i verden, mens Fogh styrede Venstres indenrigspolitiske kurs.

Samuelsen fastslog, at han gerne ville gøre det samme med Liberal Alliance, som de to gjorde med Venstre. Mens Samuelsen skulle være på farten som udenrigsminister, skulle Simon Emil Ammitzbøll fra sin nye position som økonomi- og indenrigsminister være LAs strateg i indenrigspolitikken. »Der er en parallelitet mellem os og så Uffe Ellemann og Anders Fogh,« sagde Samuelsen.

I ugens løb lagde han en ekstra dimension til sammenligningen med situationen i 1980, da han før sin afrejse til USA skød med skarpt mod de to partier, som regeringen er allermest afhængig af – nemlig Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som reelt har magten til at godkende eller blokere regeringens politik på helt centrale områder, bl.a. når det gælder regeringens ønske om at indføre en flad boligskat, indfase en forhøjelse af pensionsalderen tidligere eller lave en skattereform med lettelser til både lavt- og højtlønnede.

Samuelsen satte sit angreb ind, lige før han gik om bord i flyveren, der skulle føre ham til Silicon Valley i Californien, der er kendt for sin unikke kombination af ekstremt dygtige og risikovillige iværksættere, banker og fonde med masser af kapital og verdensberømte universiteter som Stanford og Berkeley.

Med rejsen til Silicon Valley ønskede Samuelsen at kickstarte sit nye »tech-diplomati« og få større indsigt i de teknologiske kvantespring, som med ministerens ord allerede i dag påvirker danske virksomheder og job, og som vil få endnu større betydning for os i fremtiden. Samuelsens ambition med rejsen var at bygge bro mellem Slotsholmen i København og det brandvarme innovationsmiljø i Silicon Valley.

Det var i den forbindelse, at han beskyldte Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for at »hænge i bremsen« til skade for Danmark. Som eksempel på de to partiers forsøg på at holde fast i en svunden tid, nævnte han, at S og DF for få dage siden pressede regeringen til at indgå en taxiaftale, som gør det svært – nogle mener umuligt – for kørselstjenesten Uber at agere i Danmark.

I Samuelsens optik er aftalen om taxiloven et slående eksempel på, hvordan S og DF vender ryggen til en teknologisk udvikling, som er uomgængelig. LA-lederen mener således ikke, at regeringen var taberen i sagen. Det er derimod alle de danskere, der ikke længere kan tjene penge som chauffører for Uber eller køre billigt med kørselstjenesten, udtalte Anders Samuelsen til nyhedsbureauet Ritzau.

I interviewet fastslog han, at regeringen fremover skulle fortsætte med at spille offensivt ud – selv om den risikerer at blive slået tilbage. Han anerkendte, at Løkkes tidligere V-regering var nødt til at spille ud med forslag, som efter Løkkes mening ville være tæt på et opnåeligt kompromis. Men sådan skulle det ikke være fremover, fastslog LA-lederen.

»Det, vi skal gøre nu, er at tegne et billede af, hvad vi gerne vil. Så kan det godt være, at der er andre partier, der forhandler det ned, men så kan danskerne i det mindste se, at der er nogle, der vil det her. Og nogle der ikke vil,« sagde han til Ritzau.

I interviewet opfordrede Samuelsen S og DF til at komme til forhandlingsbordet med disse ord: »Danmark er i den fantastiske situation, at vi er et lille land med fem en halv million mennesker, som stoler på hinanden. Vi skal bare tælle til 90 i Folketinget, så kan vi lægge en rationel plan. Og det bør vi gøre.«

Reaktionen fra S og DF var iskold.

»Det er rigtigt, at Uber er kommet med nogle nye ting omkring taxavirksomhed, men han (Anders Samuelsen, red.) glemmer helt, at vi har rettens ord for, at Uber er organiseret piratkørsel,« lød det fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup. Han afviste, at DF skulle være skræmt over en fremtid med nye teknologiske kraftspring. »Vi er overhovedet ikke bange for de teknologiske muligheder, som kommer fremover,« sagde Skaarup.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, svarede lige så kontant: »Med al respekt: Det er virkelig tyndt at bruge Uber som lakmusprøven på, om man vil bremse den teknologiske udvikling eller ej,« sagde Nick Hækkerup. Han påpegede, at Socialdemokratiet allerede har fremlagt planer for at styrke danskernes kompetencer og gøre dem i stand til at favne den teknologiske udvikling. Derpå tilføjede han: »Men det kræver, at der er en regering, som vil og kan. Og et Liberal Alliance, som beslutter sig for, om de vil være i regering og lave aftaler, eller om de vil være i opposition og kritisere.«

I meldingerne fra Anders Samuelsen og Nick Hækkerup kan man igen høre klangen fra de politiske opgør i 1980erne, for det var dengang, at Anders Fogh Rasmussen udtalte de berømte og berygtede ord om, at Venstre på samme tid skulle være i regering og opposition.

Det var ord, som var med til at understrege Venstres nye skarpe profil, men det var også sætninger, der gjorde statsminister Poul Schlüter rasende, for han opfattede udsagnet som illoyalt, ligesom de vigtige midterpartier igen trak sig lidt fra Venstre.

10.000 kroners spørgsmålet er, om det er klogt af Samuelsen at gøre så meget for at efterligne Venstres satsninger i 1980erne? Svaret er, at hans metode måske kan blive en gevinst for Liberal Alliance, hvis han og Simon Emil Ammitzbøll formår at profilere LA lige så dygtigt, som det lykkedes for Ellemann og Fogh at føre Venstre frem.

Men ser vi tilbage, er det klart, at Venstres kurs fik store omkostninger – hvilket Anders Fogh Rasmussen senere erkendte i bogen, »I godtvejr og storm«. Her indrømmede han, at Venstres kurs endte med at sætte statsminister Poul Schlüter i en umulig situation.

Det var dog ikke den eneste omkostning. For det var ikke mindst på grund af Venstres kurs, at Det Radikale Venstre sammen med Kristeligt Folkeparti og det daværende CD endte med at søge mod Socialdemokratiet. I januar 1993 gik alle tre partier således ind i en ny regering under ledelse af den socialdemokratiske formand, Poul Nyrup Rasmussen, som bevarede magten til 2001.

Det hører i den grad med til historien, at Poul Schlüter i sine sidste regeringsår blev martret af Tamil-sagen, der tappede ham for energi, kørte de Konservative i sænk og blev den afgørende faktor for tabet af regeringsmagten. Men den grundlæggende politiske uenighed opstod mellem Venstre og midterpartierne, som i stigende grad tog afstand fra Venstre og søgte mod samarbejdet med S.

I dansk politik anno 2017 ligger parallellen lige for: Fjerner DF sig fra regeringen, eller bliver DF skubbet væk, vil Venstre, LA og de Konservative kun kunne holde på ministerkontorerne i kort tid.

Ironisk nok bliver det nu Løkke i rollen som Venstres formand og statsminister, der skal forhindre, at Liberal Alliance gør relationen til DF endnu værre, end den allerede er.

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.