Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsen: Ser med stor alvor på sager om tyrkisk angiveri

Der kan ikke konkluderes, at der er sket noget kriminelt, men udenrigsministeren følger sager om angiveri tæt.

Udenrigsminister Anders Samuelsen.
Udenrigsminister Anders Samuelsen.

Det bekymrer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at der tilsyneladende findes folk, som har angivet personer med adresse i Danmark til Tyrkiet.

Men man kan endnu ikke konkludere, at der findes angiveri i Danmark.

Det siger han under et samråd. Emnet er kommet på dagsorden efter kupforsøget i Tyrkiet i juli for to år siden, hvor flere hundrede blev dræbt.

»Jeg bliver naturligvis urolig og bekymret, når jeg hører, at danske borgere føler utryghed og frygter at blive angivet på grund af deres politiske tilhørsforhold og meninger,« siger han.

Senest er tre personer med adresse i Danmark blevet sigtet for angiveri til Tyrkiet. Men udenrigsministeren ønsker ikke at kommentere den sag.

»Det er samtidig vigtigt, at vi ikke foregriber sagernes udfald. Nu må vi afvente og se, om sigtelser fører til tiltale og domfældelser,« siger han.

De tre personer er sigtet for at have angivet danskbosatte politiske modstandere af styret i Tyrkiet til den tyrkiske regering. De tre bliver tiltalt for "den milde spionparagraf" 108 i straffeloven.

Paragraffen dækker over forhold, hvor en person har hjulpet et fremmed efterretningsvæsen med "at virke inden for den danske stats område".

Udenrigsministeren understreger, at Danmark støtter, at Tyrkiets optagelsesforhandlinger med EU afbrydes permanent.

»Det er en meget stærk markering,« siger Anders Samuelsen.

Han fremhæver, at han løbende har snakke med nabolande om situationen i Tyrkiet, hvor han ser en negativ udvikling inden for "menneskerettigheds- og retsstatsområdet".

Han kan ikke konkludere, at der foregår angiveri i Danmark, men følger sagerne nøje.

»Regeringen ser med stor alvor på sagerne om angiveri og forlydender om ulovlig registrering af oplysninger om borgere i Danmark baseret på politisk tilhørsforhold,« siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.