Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsen misser førstehåndsindtryk af ukrainsk frontlinje

Intensiverede angreb får udenrigsministeren til at opgive planer om at komme helt tæt på konflikten i Ukraine.

Urolighederne i det østlige Ukraine betyder, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ikke har kunnet komme helt så tæt på kontaktlinjen mellem de stridende parter som ellers planlagt. Arkivfoto.
Urolighederne i det østlige Ukraine betyder, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ikke har kunnet komme helt så tæt på kontaktlinjen mellem de stridende parter som ellers planlagt. Arkivfoto.

Urolighederne i det østlige Ukraine betyder, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ikke har kunnet komme helt så tæt på kontaktlinjen mellem de stridende parter som ellers planlagt.

Ministeren har tirsdag besøgt et checkpoint cirka syv kilometer fra kontaktlinjen, hvorfra man kan høre morter- og artilleriangreb.

Det var egentlig meningen, at Anders Samuelsen skulle have været et par kilometer tættere på. Men i døgnet op til ministerbesøget er kampene mellem de ukrainske styrker og de prorussiske oprørere taget til.

Det seneste døgn har der været 4700 brud på våbenhvilen, oplyser OSCE's observatører i området. Normalt betragtes det som et højt tal, hvis der er mere end 2000 brud i døgnet.

Ude ved det checkpointet står det klart, hvorfor Samuelsen med følge blev frarådet at køre længere.

Her kan man tydeligt høre de morter- og artilleriangreb, der ifølge en OSCE-observatør finder sted cirka halvanden kilometer derfra.

- Det er ikke gode tegn, at der er den eskalering. Beskyldningerne kører fra den ene til den anden, konstaterer Anders Samuelsen.

Det kan måske virke lidt ligegyldigt, om man kommer en eller to kilometer tættere på en konfliktlinje.

Men den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, ikke skjul på, at han gerne ville have, at Samuelsen så det med egne øjne.

- Det handler om følelser. Om at få et førstehåndsindtryk, som man ikke kan få ved bare at høre om det, siger Pavlo Klimkin.

Konflikten i det østlige Ukraine er en strid mellem prorussiske oprørere i regionerne Donetsk og Luhansk og ukrainske styrker. Ifølge en fredsaftale, Minsk-aftalen, fra 2014, skulle der egentlig være våbenhvile.

Men det er reglen mere end undtagelsen, at den bliver brudt. Derudover tilsiger aftalerne, at de to regioner skal have særstatus. Og at der skal holdes lokalvalg ifølge ukrainsk valglov. Men det er heller ikke sket.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.