Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsen: Islamisk Stat taber terræn i Irak og Syrien

Kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat vinder frem, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Islamisk Stat (IS) har tabt godt 60 procent af sit område i Irak og 40 procent af sit område i Syrien. Over 1,3 millioner fordrevne irakere menes at være vendt tilbage til deres hjemegn i Irak.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ved et åbent samråd i Folketingets udenrigsudvalg om vores militære indsats i Irak. Han er indkaldt af Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Den danske indsats og koalitionen følger fem spor for indsatsen i Irak: Militært, stabilisering, stop for tilstrømning af fremmedkrigere, stop for finansiering af IS og kamp mod IS' brand og ideologi.

Nick Hækkerup har bedt ham forklare, hvorfor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kort før jul sagde, at vores indsats i i Irak bliver "årelang", og at indsatsen kan "skifte niveau over tid.

- Vi kan ikke give en slutdato for den danske indsats i Irak. Statsministerens udtalelse skal ses i lyset af, at koalitionens indsats er bredspektret, siger udenrigsministeren.

Løkke udtalte sig 12. december i Irak, hvor han besøgte sin søn Bergur, som træner irakiske soldater i kampen mod IS. I januar besluttede Danmark også at indsætte specialstyrker på grænsen mellem Irak og Syrien.

- Det må og skal være Irak, som fortsat spiller hovedrollen. Mere end 6000 irakiske soldater har modtaget uddannelse fra Danmark, siger udenrigsministeren.

Løkke sendte for nylig fregatten "Peter Villemoes" afsted til en amerikansk hangarskibs-gruppe. Krigsskibene bekæmper IS fra Middelhavet med kampfly mod Irak og Syrien.

Siden 2012 har Danmark givet over 300 millioner kroner til den humanitære indsats i Irak. Senest er forholdene forværret for indbyggerne i Mosul, hvor irakiske styrker kæmper for at fordrive IS, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.