Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samuelsen: Danmark skal tage ansvar i en mere usikker verden

Rusland, brexit og USA har gjort verden mere usikker. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger Samuelsen.

Den nye og usikre verdensorden sætter scenen for regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

En strategi, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) onsdag morgen præsenterer på et pressemøde.

- Verden er blevet mere usikker med blandt andet Ruslands aggressive kurs, brexit og USA's nye kurs på flere emner. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger ministeren.

- Det foreslår regeringen, at vi gør ved for eksempel at øge forsvarsudgifterne, men også ved at modgå russisk cyberkrigsførelse og gøre en større indsats i nærområderne.

- Vi styrker også indsatsen med at forhandle et godt resultat hjem for Danmark i brexitforhandlingerne. Og så bruger vi flere kræfter på at gøre Danmark skarpe til at gribe globaliseringens økonomiske muligheder.

Den nye strategi sætter fem hovedudfordringer for Danmark de kommende år: Migration, ustabilitet og terrorisme. Sikkerhed i Danmarks nærområde. Brexit og EU's fremtid. Globaliseringens muligheder. Arktis.

- Verden ser meget anderledes ud end for tre-fire år siden. Ja, faktisk end bare for et år siden. På mange områder er livet blevet bedre for mange, men der er også mange ting, der går i den forkerte retning:

- Frihed og frihandel er under pres, migrationsstrømme truer Europas stabilitet, autoritære kræfter får øget styrke, og der bliver stillet spørgsmålstegn ved det internationale samarbejde, siger Samuelsen.

Strategien er udarbejdet af regeringen, som vil holde forskellige debatarrangementer i Folketinget og en redegørelsesdebat i efteråret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.