Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samfundsvigtige institutioner får hug for dårlig it-sikkerhed

Blandt andre Udenrigsministeriet har været for dårlig til at skærme sig mod cyberangreb, der kan lamme dem.

ARKIVFOTO. Angreb med ransomware kan have store konsekvenser - både økonomisk og på anden vis.
ARKIVFOTO. Angreb med ransomware kan have store konsekvenser - både økonomisk og på anden vis.

Statsrevisorerne retter kritik af fire institutioners beskyttelse mod ransomwareangreb. Det er cyberangreb, hvor hackere låser filerne på computere og kræver en løsesum for at åbne dem igen.

Det drejer sig om Udenrigsministeriet, Banedanmark, Beredskabsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen, hvor beskyttelsen ikke er tilfredsstillende.

Det er samfundsvigtige, statslige institutioner og modtager kras kritik fra Statsrevisorerne på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen.

De tre førstnævnte har ikke haft tiltag, der kan sikre, at institutionerne kan genetablere normal drift, efter at de er blevet ramt af ransomwareangreb.

Revisionen har undersøgt, om de fire institutioner opfylder 20 almindelige tiltag, som reducerer risikoen for, at ransomware kommer ind i institutionerne via e-mail.

Statsrevisorerne understreger, at beskyttelse mod ransomwareangreb er en vigtig opgave for alle offentlige institutioner.

Statsrevisorerne finder det dog tilfredsstillende, at alle fire institutioner det seneste år har implementeret tiltag, som kan øge deres beskyttelse mod ransomwareangreb.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har nu to måneder til at svare på beretningen.

Angreb med ransomware kan have store konsekvenser - både økonomisk og på anden vis.

Det britiske sundhedsvæsen måtte sidste år aflyse operationer af eller konsultationer med cirka 19.000 patienter som følge af et angreb.

Mærsk brugte op mod to milliarder kroner på at rydde op efter et angreb, der sidste sommer tvang rederiet til at lukke 76 havneterminaler. Det omfattende angreb ramte flere andre virksomheder verden over også.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.