Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Holdning

Så støt dog det frivillige arbejde

Maria Blankensteiner: Hvor er det dog fantastisk, at kommunerne vil satse mere på de frivillige. I artiklen »Frivillige skal sikre fremtidens velfærd« i Berlingske fra den 14. januar siger et stort flertal af kommunaldirektørerne, at de frivillige er afgørende for fremtidens velfærd. Nu mangler vi bare, at der kommer handling bag ordene ude i kommunerne.

Ældre Sagen har over 13.000 frivillige fordelt over hele Danmark, og vores lokale afdelinger er meget afhængige af netop kommunerne, når vi skal hjælpe ældre mennesker. Vores motionsfrivillige skal bruge lokaler til at lave stolegymnastik, vores besøgsvenner har brug for hjælp til at få kontakt med ensomme ældre, og vores IT-frivillige har brug for computere for at undervise ældre i NemID og borger.dk. Men ofte strander vores aktiviteter ved, at kommunens dør er svær at åbne og det går i sidste ende ud over de ældre, som kommunen også har et ansvar overfor.

Hvis kommunerne virkelig vil satse på de frivillige, så kan de jo i første omgang benytte de mange millioner kroner, som de hvert år får i bloktilskud fra staten. Tal fra Ankestyrelsen viser, at flere kommuner holder på de såkaldte paragraffer 18-midler. Kommunerne modtog i 2011 hele 149,9 millioner kroner i bloktilskud fra staten som støtte til frivilligt socialt arbejde, men i hver tredje kommune udbetalte man mindre end 50 procent af midlerne.

Kommunerne skal lade være med at sidde på hænderne og bruge støttekronerne til at lukke andre huller i kommunekassen. Hvad med at lære af for eksempel Odense Kommune, der i 2011 udbetalte 6.760.000 kroner til frivilligt socialt arbejde, hvilket er 1.492.000 kroner mere, end kommunen får i bloktilskud. Pengene går blandt andet til at støtte Ældre Sagens spisevenner, der tager ud og spiser med undervægtige ældre i kommunen. De frivillige får dækket udgifterne til deres måltid og transport, og kommunen kan aflæse på badevægten, at den undervægtige ældre stille og roligt tager på igen. Pengene er altså godt givet ud og bliver i sidste ende sparet i for eksempel udgifter til hjemmehjælp, da den ældre bliver mere frisk og selvhjulpen.

Succeshistorien fra Odense er samtidig et signal til de kommuner, der går med planer om at oprette deres eget korps af frivillige. Det er nemlig slet ikke nødvendigt, hvis kommunen bliver bedre til at samarbejde med de mange frivilligorganisationer, der i forvejen er aktive i lokalområdet.

En ny analyse fra Syddanske Universitet viser, at der næsten er sket en firedobling i antallet af frivillige på otte år. Det er det højeste tal målt i historien.

Der er altså massevis af frivillige, som kommunerne kan samarbejde med. Frivillige ildsjæle, der gerne vil gøre en forskel men som ikke er optaget af at løfte kommunens opgaver.

Så lad os nu samarbejde og gøre det, som vi hver især er bedst til. Ikke for det offentliges skyld, men for din, min og vores skyld.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.