Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Så kom ansøgningen om Nord Stream 2

Energistyrelsen har nu modtaget ansøgningen om den russiske gasledning Nord Stream 2 fra Rusland gennem Østersøen til Tyskland. EU er gået ind i sagen.

Det er blandt andet gas fra Sibirien, der skal gennem den planlagte Nord Stream 2 rørledning. (arkivfoto) Privatfoto/ritzau
Det er blandt andet gas fra Sibirien, der skal gennem den planlagte Nord Stream 2 rørledning. (arkivfoto) Privatfoto/ritzau

København. Energistyrelsen har nu officielt modtaget ansøgning om etablering af den russiske gasledning Nord Stream 2 i Østersøen.

Gasledningen skal gå gennem dansk farvand og er en politisk varm kartoffel, da der er storpolitiske forhold, der komplicerer opførelslen.

- Det kan bekræftes, at Energistyrelsen den 3. april 2017 har modtaget en ansøgning fra Nord Stream 2-selskabet om tilladelse til anlæg af transitrørledninger i dansk farvand.

- Energistyrelsen vil nu se nærmere på sagen, skriver Energistyrelsen på sin hjemmeside.

Modtagelsen af ansøgningen tvinger Danmark til at træffe et kompliceret politisk valg, da gasledningen har internationale implikationer.

For det første er forholdet til Rusland iskoldt efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og engagement i konflikten i Ukraine.

For det andet vil ledningen tillade Rusland at eksportere gas uden om en række østeuropæiske lande. Derved mister de indtægter. Og de bliver sårbare, hvis Rusland lukker for gassen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere udtalt, at Danmark umiddelbart har begrænsede muligheder for en enegang for at forhindre dette projekt.

- Vi har i den grad brug for, at der kommer et EU-perspektiv, har statsministeren sagt.

I slutningen af marts tilbød EU-Kommissionen at hjælpe til i forhandlingerne om gasledningen for en stribe medlemslande, herunder Danmark.

- Politisk kan vi ikke lide Nord Stream 2, har talskvinde Anna-Kaisa Itkonen fra EU-Kommissionen ifølge Politiken udtalt.

- Der er ingen retlige grunde til, at kommissionen direkte forbyder Nord Stream 2, da den tredje energipakke ikke gælder for offshore-delen af rørledningen.

Gasledningen skal gå gennem en stribe europæiske nationers farvand, der i blandt Danmark og Sverige.

Planerne er, at den skal være flere end 1200 kilometer lang og forsyne nok gas til at opvarme 26 millioner hjem.

Der ligger allerede en gasledning i Østersøen, nemlig Nord Stream 1. Den blev åbnet i 2011.

Den gav blandt andet den danske regering sin tilladelse til, men siden da har EU's forhold til Rusland ændret sig drastisk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.