Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S vil sikre danskernes løn via uddannelse

Socialdemokraterne vil gøre ufaglærte og lavtlønnede dygtigere, så de undgår at gå ned i løn, som Cepos og en arbejdsmarkedsforsker ellers forudser.

Socialdemokraterne vil ikke lade stå til og acceptere, at ufaglærte og lavtlønnede danskere er nødt til at gå ned i løn for at bevare deres arbejdsplads. Det fastslår arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

- Det er et problem, vi skal løse. En af de vigtigste ting, vi kan gøre på Christiansborg, er at sørge for, at folk får en uddannelse og et kompetenceløft. Det har regeringen allerede haft meget fokus på, og det vil fortsætte, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Leif Lahn Jensen understreger, at politikerne ikke skal blande sig i overenskomster og lønforhold.

- Hvis vi skal løfte alle, så skal vi sørge for, at folk får en uddannelse. Jeg tror, at uddannelse og flere kompetencer er løsningen på sigt, siger han.

Venstre er enig et stykke af vejen:

- Jeg er meget enig i, at vi skal sikre, at arbejdsstyrken har de kvalifikationer og kompetencer, som erhvervslivet efterspørger. Når vi taler om efteruddannelse, er det altafgørende, at det har et jobrettet fokus, fordi ellers bidrager det ikke til at fastholde de personer, der i dag hører til gruppen af lavtuddannede, eller for den sags skyld til at få de ledige tilbage på arbejdsmarkedet, siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun påpeger, at politikerne ikke skal blande sig i fastsættelsen af løn.

- I henhold til den danske model er det parternes opgave. Men jeg har noteret mig, at parterne ved de seneste overenskomstforhandlinger faktisk har udvist et stort samfundsansvar, fordi man har udvist løntilbageholdenhed. Det anerkender jeg som et meget vigtigt skridt i retning af at forbrede Danmarks konkurrenceevne, siger Ulla Tørnæs.

Debatten er afledt af, at arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet i torsdagens Information forudser, at det især bliver ufaglærte og lavtlønnede, der i fremtiden presses til lønnedgang.

- Hele vejen rundt er danske virksomheder pressede på indtjeningen. Men særligt de brancher, hvor der er mange lavtlønnede og ufaglærte - det gælder industrien og turismeerhvervet - vil i de kommende år kæmpe med høje lønninger i Danmark og svag efterspørgsel på dyre produkter, siger Flemming Ibsen til Information.

Den liberale tænketank Cepos forudser, at gabet mellem højt- og lavtlønnede vil vokse.

- Den tilpasning skal vi igennem, så vi kan bevare job, der ellers ikke ville være her, siger tænketankens cheføkonom, Mads Lundby Hansen, til Information.

Den melding er Leif Lahn Jensen helt uenig i:

- Forskellen på Cepos og vi socialdemokrater er, at vi læner os ikke bare tilbage og siger, at det er meget naturligt, at der er et A- og et B-hold. Vi går den modsatte retning og siger, at vi skal have B-holdet op på A-holdet, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.