Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S vil lade ledige udføre mere frivilligt arbejde

Ledige skal kunne arbejde frivilligt uden træk i ydelser, mener beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S).

Arkivfoto: Leif Lahn Jensen (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015)
Arkivfoto: Leif Lahn Jensen (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015)

Socialdemokratiet er enig med regeringen i, at ledige på dagpenge og efterlønnere skal kunne lave frivilligt arbejde uden træk i offentlige ydelser. Men frivillige må ikke ramme offentligt ansatte som løntrykkere.

Det siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til et forslag fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og socialminister Mai Mercado (K). Ministrene vil ifølge avisen Danmark stoppe straf for frivilligt arbejde.

»Det er utrolig vigtigt for os socialdemokrater, at man selvfølgelig kan arbejde frivilligt. Men hvis man gør det fuldstændig frit, er vi bekymret for, at man kan fortrænge nogle fra arbejdsmarkedet«, siger Leif Lahn Jensen.

Han ser gode erfaringer med et forsøg, S-formand Mette Frederiksen satte i gang, da hun var beskæftigelsesminister. Efterlønnere kunne arbejde 15 timer om ugen på et plejehjem eller i en fitnessforening.

For ledige på dagpenge er grænsen 10 timer.

Troels Lund Poulsen ser også gode erfaringer med forsøget.

»Inden blev det diskuteret, om det ville fortrænge folk fra det almindelige arbejdsmarked. Den myte er nu blevet slået i jorden.«

»Hvis offentlige institutioner bruger frivillige i stedet for at ansætte en pædagog eller en hjemmehjælper, rammer det kernevelfærden, men det er bare ikke det, der sker.«

»Det interessante er, at den enkelte får et bedre liv, fordi man føler, at man kan bidrage med noget«, siger han til avisen Danmark

Men fagbevægelsen er skeptisk. LO mener, at ledige, som arbejder frivilligt, er længere på dagpenge. 3F frygter, at frivillige udkonkurrerer ansatte i lønnede job.

»Den bekymring kan jeg godt dele. Derfor må frivillige ikke tage lønnet arbejde. Jeg er sikker på, at vi skal stille krav om et vist antal timers frivilligt arbejde,« siger Leif Lahn Jensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.