Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S vil ikke acceptere bederum på universiteter

Gymnasier og universiteter er ikke et sted for religiøs udøvelse, mener S. Universiteter kan ikke se problemet

I dag er der bederum på fem af landets universiteter. Hvis det står til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, skal de forbydes. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
I dag er der bederum på fem af landets universiteter. Hvis det står til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, skal de forbydes. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

København. Hvis det står til Socialdemokratiet, skal der ikke længere findes bederum på skoler og universiteter i Danmark.

Partiet vil nemlig forbyde de bederum, som især muslimer har kunnet benytte sig af de seneste ti år.

Det skriver Jyllands-Posten mandag.

- Danske skoler, gymnasier og universiteter er ikke et sted for religiøs udøvelse, siger erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye (S) til Jyllands-Posten.

Han peger på, at de få sager, der har været, hvor bederum har givet anledning til konflikt, særligt har knyttet sig til islam.

- Så derfor er faren ved bederum især, at der kan forekomme social kontrol, hvor nogle muslimske elever for eksempel presser andre til at praktisere islam i skoletiden, siger han til Jyllands-Posten.

Tirsdag bliver et forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde bederum på alle offentlige uddannelsesinstitutioner behandlet i Folketinget.

Men Socialdemokratiet vil have mere viden, før det stemmer for forslaget, selv om det støtter et forbud, siger Mattias Tesfaye.

Regeringen er ifølge undervisningsminister Merethe Riisager (LA) heller ikke for bederum på skolerne.

Hun afviser dog at forbyde dem.

- Institutionerne skal selv tage ansvar under eget tag, siger hun til Jyllands-Posten.

Undervisningsministeren planlægger ifølge Jyllands-Posten at sende et såkaldt hyrdebrev, som er en orienterende meddelelse fra en overordnet myndighed til de berørte institutioner.

I brevet vil regeringen opfordre rektorerne til at lukke bederummene.

Universiteterne kan ikke dog ikke se problemet i at have bederum.

- Jeg kender ikke tilfælde, hvor bederum har skabt problemer eller social kontrol på universiteterne.

- Tværtimod er de et signal om rummelighed og højt til loftet, som universiteterne repræsenterer, siger direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard til Jyllands-Posten.

Der er i dag bederum på fem af landets universiteter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.