Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S-regionsrådsformand: Tolkegebyr kan føre til forkert behandling

I Folketinget støtter S op om tolkegebyr, men S-regionsrådsformand mener, at gebyret kan give problemer.

»Jeg synes, at det er ærgerligt, at man ændrer holdning, for det var en socialdemokratisk regering, der var med til at fjerne tolkegebyret i 2011, netop fordi det er så administrativt tungt,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S).
»Jeg synes, at det er ærgerligt, at man ændrer holdning, for det var en socialdemokratisk regering, der var med til at fjerne tolkegebyret i 2011, netop fordi det er så administrativt tungt,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

For et år siden kaldte sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) idéen om et tolkegebyr i sundhedsvæsnet for "et skråplan".

Men nu går Socialdemokratiet ind for regeringens forslag om et tolkegebyr, skriver Altinget.

Forslaget lægger op til, at personer, der har været i Danmark i mere end tre år, skal betale et gebyr for tolkning.

Kovendingen er et problem, mener formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at man ændrer holdning, for det var en socialdemokratisk regering, der var med til at fjerne tolkegebyret i 2011, netop fordi det er så administrativt tungt, siger hun.

- Medarbejderne i vores regioner skal ikke bruge tid på at diskutere med en psykisk syg, hvorvidt vedkommende skal betale for tolkegebyr eller ej. De skal bruge deres tid på at behandle.

I et høringssvar til regeringens forslag er der stærk kritik fra Danske Patienter, Lægeforeningen og Danske Regioner.

Regionsrådsformanden understreger, at hendes udtalelser ligger i forlængelse af den kritik - og at beslutningen træffes i folketingsgruppen hos S.

- Samtlige regioner og Danske Regioners bestyrelse - dog ikke Dansk Folkeparti - har sammen med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og andre fortalt, at det her vil skabe øget ulighed i vores sundhedsvæsen.

- Samtidig giver det risiko for forkert behandling, eller at patienten tager sin medicin forkert, siger hun.

- Vi er allerede langt i regionerne med at sikre teletolkning, som kunne være med til at spare de samme penge, uden at man skulle gå på kompromis med patientrettighederne.

Til Altinget siger Flemming Møller Mortensen, at det "er uholdbart, at man kommer til Danmark og bor her i mange år uden at tilegne sig det danske sprog".

I Venstre er der tilfredshed med, at der nu er socialdemokratisk opbakning til et tolkegebyr.

- Jeg håber, at Socialdemokratiet holder fast, og jeg glæder mig over, at partiet er vendt på en tallerken, siger sundhedsordfører Jane Heitmann (V).

- Vores udgangspunkt er, at har man været i Danmark i mere end tre år, så må man også kunne forvente, at man har lært sig dansk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.