Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S-politikere tager LO-kritik af Grønlandslov med ro

Fagbevægelsen truer regeringen med en international klagesag, hvis den blåstempler den stærkt omdiskuterede grønlandske storskalalov. Socialdemokraterne maner til ro.

LO og 3F langer ud efter regeringen, efter Grønland i sidste uge vedtog den omstridte storskalalov, der forventes at blive godkendt i Folketinget. Men den kritik preller af på Socialdemokraterne.

Storskalaloven åbner for, at udenlandsk arbejdskraft kan komme til Grønland og arbejde på udenlandske overenskomster, og blåstempler regeringen loven via en særlov i Folketinget, kan den forvente en sag i FNs Arbejdsorganisation (ILO), advarer toppen af fagbevægelsen i Politiken fredag.

- Jeg forstår godt, at LO er ekstremt opmærksomme på deres fagområde, og jeg forstår godt, at de har en stor bekymring generelt omkring social dumping. Men det er ene og alene Grønlands opgave at sørge for at overholde de internationale konventioner på arbejdsmarkedsområdet, siger grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Han bakker dermed op om både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der begge har understreget, at det er Grønlands eget ansvar at overholde konventionerne.

I og med at udenlandske selskaber med loven får mulighed for at importere arbejdskraft med udenlandske overenskomster, betyder det dårligere vilkår for de ansatte i forhold til blandt andet overtid, ferie, løn og gængse rettigheder generelt.

Det vil betyde, at det bliver tilladt for tusindvis af kinesere at komme til Grønland og anlægge jernminer på ringe kinesiske overenskomster, og det er det, der får fagbevægelsen til at reagere, fordi både 3F og LO mener, at storskalaloven strider med de internationale konventioner om retten til frie forhandlinger.

Flemming Møller Mortensen hæfter sig ved, at SIK, den grønlandske pendant til LO, ikke har stillet sig helt på bagbenene i forhold til storskalaloven og i stedet har valgt at gå i dialog med regeringen i et forsøg at opbløde loven.

- Jeg håber virkelig, at LO har drukket kaffe med deres grønlandske søsterorganisation og drøftet denne her sag og haft en ordentlig dialog med dem, siger han.

Partifællen Bjarne Laustsen, der er tidligere formand for fagforeningen Dansk Metal Aalborg og Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, stemmer i.

- Det er fagbevægelsens pligt og ret at komme med den kritik, fordi de har aktier i den grønlandske fagbevægelse. Dybest set mener jeg, at Grønland selv må bestemme, men det skal ske i respekt for de konventioner, Danmark har skrevet under på Grønlands vegne, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.