Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S om udviklingsstøtte: Der er behov for hver en krone

Regeringspartierne kan ikke begribe, hvordan Venstre kan tale om besparelser i udviklingsbistanden, når verden oplever det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig.

Det er hovedrystende, når Venstre lancerer en plan for besparelser på 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden, når det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig banker på døren til Europa.

Sådan lyder det fra både Socialdemokraterne og de Radikale, efter Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), i Berlingske har løftet en del af sløret for, hvor sparekniven skal ramme, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) kan kalde sig statsminister efter næste folketingsvalg.

»Lige nu står vi i en situation med flest flygtninge i verden siden Anden Verdenskrig. Ligene flyder i Middelhavet, og der er behov for hver en krone til dels at lave en humanitær indsats over de folk, der er ved at dø, men i høj grad også på at fokusere på at hjælpe udsatte lande, så folk kan se en fremtid i deres hjemland frem for at flygte derfra. Det er en hovedrystende udmelding fra Venstre, som vi desværre har hørt før,« siger Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov (S).

Venstre mener, det er på tide, Danmark tager et opgør med nogle af de »development-darlings«, som har modtaget udviklingsbistand i 40 år, »uden at der rigtigt er sket det store ved det, og uden at du kan se forskellen«, som Jakob Ellemann-Jensen udtrykker det.

Den udmelding kan de Radikales udviklingsordfører, Lone Loklindt (R), ikke finde hoved eller hale i.

»Jeg har svært ved at forstå, at man med så mange konflikter i verden kan foreslå, at vi sparer på udviklingsbistanden. Det er dejligt, at Venstre endelig bliver mere præcise omkring, hvad de vil, men jeg forstår ikke, hvorfor de vil spare netop på udviklingslandene,« siger hun.

»Jeg ved ikke, om der er nogle lande, hvor der ikke er sket noget i 40 år. Der er lande, hvor det har taget lang tid. Nu nævnes Tanzania af Venstre, og der er der rent faktisk sket store fremskridt på det seneste. Men der er intet, der er statisk i udviklingsbistanden. Her bliver hele tiden sat nyt fokus, og det skal vi blive ved med, og vi skal løbende justere, men ikke bare fjerne for at fjerne,« siger Lone Loklindt.

Socialdemokraterne mener, at Venstres forslag er usammenhængende, og når regeringen igen har fået Danmarks økonomi helt på skinner, så skal udviklingsbistanden øges.

»Hvis man fjerner støtten fra Latinamerika, som Venstre har i tankerne, så kommer man ikke op på et beløb, der nærmer sig de 2,5 milliarder. I øvrigt vil det ødelægge virksomheders fremtidige muligheder i regionen, da mange økonomier i Latinamerika er på vej op og dermed snart kan gå fra udviklingsbistand til handel,« siger Mette Gjerskov og slår fast:

»Nu har vi først skulle få styr på den hjemlige økonomi, og når der er helt styr på den, så skal udviklingsbistanden stige til en procent af bruttonationalproduktet igen. Det skal ske, så snart, der er luft til det i budgetterne.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.