Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S og SF kræver resistens blandt dødelige svampe undersøgt

Miljø- og fødevareministeren og sundhedsministeren hives i samråd om resistens blandt dødelige svampe.

ARKIVFOTO: »Vi har politisk behov for at komme til bunds i, om sprøjtegift brugt i landbruget er årsagen til resistens, så vi kan handle på problemet,« siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen (billedet).
ARKIVFOTO: »Vi har politisk behov for at komme til bunds i, om sprøjtegift brugt i landbruget er årsagen til resistens, så vi kan handle på problemet,« siger Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen (billedet).

Socialdemokratiet og SF vil til bunds i problemerne med, at en dødelig svampeinfektion udvikler resistens og dermed bliver vanskelig at behandle.

Derfor kalder partierne nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.

»Vi har politisk behov for at komme til bunds i, om sprøjtegift brugt i landbruget er årsagen til resistens, så vi kan handle på problemet,« siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Han kræver desuden en undersøgelse, som skal afdække, hvor stort problemet er med resistente svampe i Danmark, og hvor resistensen stammer fra.

DR skriver søndag, at en lungeinfektion forårsaget af en skimmelsvamp i nogle tilfælde er begyndt at udvikle resistens mod den medicin, der plejer at være den bedste behandling med færrest bivirkninger for patienten.

Statens Serum Institut har de senere år konstateret flere dødsfald på grund af resistente svampeinfektioner.

Ifølge DR frygter forskere og læger, at resistensen er opstået, fordi azoler også bruges som middel mod svamp i industrien og landbruget.

»Det er uhyggeligt, når resistente svampe i landbruget flytter ind på sygehusene og betyder, at alvorligt syge mennesker, ikke kan få den rette behandling.«

»Vi bør se på, om de azoler der også bruges medicinsk bør udfases i landbruget og forbrugerprodukter,« lyder det fra miljøordfører Trine Torp (SF) i en skriftligt kommentar.

Hun peger desuden på, at hospitalerne bør overveje, om der skal undersøges for resistens på et langt tidligere tidspunkt.

Landbrug & Fødevarer understreger over for DR, at der endnu ikke er endegyldigt bevis for, at resistens opstår på grund af landbruget.

Esben Lunde Larsen og Ellen Trane Nørby fortæller ligeledes til DR, at de ønsker at få afdækket problemet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.