Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S og SF fastholder kritik af nulvækst

Ved nulvækst og skattelettelser kan der skabes 14.000 nye job, slår Finansministeriet fast. Men hverken Socialdemokraterne eller SF vil høre tale om nulvækst og fastholder, at det vil give ringere velfærd.

Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører i Socialistisk Folkeparti (SF).
Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører i Socialistisk Folkeparti (SF).

»Indrøm nu bare, at nulvækst giver ringere velfærd.«

Sådan lyder det fra SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), efter at Finansministeriet har beregnet, at nulvækst vil føre til færre job i det offentlige, men alt i alt vil give samfundet 14.000 nye, private job.

Hos Venstre derimod opfordrer man regeringen til at forholde sig til den samlede jobskabelse ved nulvækst. Men sådan kan det ikke stilles op, mener S og SF.

»Først og fremmest viser tallene fra Finansministeriet, at nulvækst vil ramme velfærden hårdt. 33.000 færre ansatte i det offentlige vil få store konsekvenser – både for de danskere, som vil blive mødt af en fyreseddel, og for de mange ældre og børnefamilier, som er afhængige af de velfærdsydelser, som hjemmehjælpere og pædagoger leverer,« siger Lisbeth Bech Poulsen og henviser til, at forskellen på nulvækst og regeringens vækst på 0,6 procent fra 2015 til 2020 lyder på cirka 33.000 nye, offentlige stillinger i perioden.

»Derfor ville det også være på sin plads, at Venstre nu erkender, at nulvækst koster velfærd. Og vi venter stadig på, at oppositionen fortæller danskerne, hvem der skal fyres, og hvem, der ikke længere kan modtage støtte fra det offentlige,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Ikke desto mindre fastslår Finansministeriet i et svar til Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen (LA), at selv om nulvækst fører til færre offentlige ansatte, så vil det blive mere end modsvaret af flere job i den private sektor. Samtidig vil man ved at sænke selskabsskatten få »flere investeringer, bedre kapitalapparat og dermed mere produktiv arbejdskraft«.

Såvel SF som Socialdemokraterne påpeger dog, at en velfungerende offentlig sektor er selve forudsætningen for at skabe vækst og job i det private.

»Det hjælper næppe landets ældre, at deres SOSU-assistenter fyres og omskoles til et job i det private. Ligesom det næppe er nogen trøst for den sygeplejerske, der mister sit arbejde i dag, at hun måske om 10, 15, 20 år kan få et andet privat job,« siger finansordfører Jesper Petersen (S).

Venstre er forundret over Petersens argument, som »ikke har hold i virkeligheden«. Ifølge finansordfører Peter Christensen (V) er det danske arbejdsmarked kendetegnet ved, at danskerne er meget fleksible.

»Der foregår hele tiden en slags sporskifte i forhold til, hvad man beskæftiger sig med. Og man skal altså huske på, at nulvækst er ikke lig med fyringer. Det betyder sådan set bare, at man holder den offentlige sektor på dens nuværende niveau, så det her handler egentlig bare om, at de mange, der står udenfor arbejdsmarkedet, kan komme i job i det private,« siger Peter Christensen.

»Nulvækst er den effektive måde at skabe nye job på, og det har Finansministeriet selv givet svar på. Alligevel nægter regeringen at lytte til egne beregninger. Det er uforklarligt,« tilføjer V-ordføreren.

Tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen kalder Finansministeriets tal »valide« og tilføjer overfor Børsen, at det til syvende og sidst er et politisk valg - ikke et økonomisk - om man skal gøre ministeriets beregninger til virkelighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.