Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S og SF: DA-udspil har ingen gang på jord

Socialdemokraterne vil ikke være med til at forringe vilkårene for syge og udsatte danskere, sådan som Dansk Arbejdsgiverforening lægger op til. SF kalder udspillet for »vanvittigt asocialt«.

ARKIVFOTO. Jesper Petersen, Socialdemokraterne.
ARKIVFOTO. Jesper Petersen, Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne vil ikke være med til at skrue ned for offentlige ydelser og fjerne dele af det sociale sikkerhedsnet.

Sådan lyder reaktionen fra finansordfører Jesper Petersen (S), efter at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i tirsdagens Berlingske lægger op til et opgør med overførselsindkomsterne.

Organisationen vil sænke kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspension for at få flere ud på arbejdsmarkedet og spare penge på de offentlige budgetter. Men den vej ønsker Socialdemokraterne ikke at gå.

»Vi er uenige i de her forslag, som vil betyde, at syge og udsatte mennesker kommer i en endnu mere vanskelig situation. Vi vil få et samfund med mere social utryghed og, som årene går, også lavere lønninger, fordi mere social usikkerhed vil føre til, at arbejdsgiverne lettere kan presse de mindste lønninger nedad,« siger Jesper Petersen.

DA kommer med udspillet for at imødegå de udfordringer, Danmark står over for efter 2020, hvor faldende indtægter fra nordsøolien og en aldrende befolkning sætter de offentlige budgetter under pres.

Hvordan vil I tackle de udfordringer, Jesper Petersen?

»Regeringen har jo lavet reformer af en serie offentlige ydelser og ordninger. Det har fået kritik, men har været rigtigt. Det er jo nok ikke sidste gang, der har skullet reformeres og justeres ting, men opskriften for Socialdemokraterne bliver ikke drastisk nedskæringer i det sociale sikkerhedsnet,« siger S-ordføreren.

Også SF vender tommelfingeren nedad over for DA-udspillet, som arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) kalder »vanvittigt asocialt«.

»Det vil skabe større fattigdom, hvor flere vil havne på gaden som hjemløse. Dette er umenneskeligt, og derfor siger SF nej til forslaget. Det vil i øvrigt heller ikke bringe flere i arbejde - kun gøre folk fattigere,« siger han i en skriftlig kommentar.

DA foreslår blandt andet at sænke kontanthjælpen for forsørgere over 30 år med lidt over 1.000 kroner om måneden, mens både sygdagpenge og førtidspension skal nedsættes med mere end 4.000 kroner om måneden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.