Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S og R: Vi har nået smertegrænsen for nedskæringer

Socialdemokraterne og De Radikale glæder sig over, at kommunerne kan styre deres økonomi. Men på nogle områder er smertegrænsen for besparelser nået.

Der skal frigives midler til børnehaver og plejehjem, mener S og R. Arkivfoto
Der skal frigives midler til børnehaver og plejehjem, mener S og R. Arkivfoto

- Kommunerne har i langt højere grad end tidligere fået styr på pengene og er blevet bedre til at overholde aftalerne med regeringen. Det skal de fortsætte med. Men samtidig kan man dog godt mærke, at vi på nogle områder er ved at være inde ved benet i forhold til, hvor meget der kan spares og skæres, siger Simon Kollerup.

Det er meldingen fra Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup, efter Berlingske i dag kunne fortælle, at der de seneste tre år er skåret 30.000 fuldtidsstillinger i landet 98 kommuner. Det er dog glædeligt, at kommunerne har "fået styr på økonomien", siger Simon Kollerup.

Socialdemokraterne har en klar målsætning om, at det offentlige hele tiden skal blive bedre og mere effektivt. Konkret betyder det, at der i fremtiden kan forventes færre administrativt ansatte, fordi blandt andet stigende digitalisering gør en lang række processer smartere og knapt så mandskabstunge.

- Det kan til gengæld frigive nogle midler til børnehaver og plejehjem, hvor der er behov for et løft, siger Simon Kollerup.

Kommunernes Landsforening (KL) fastholder i dagens Berlingske, at de "ikke er stolte af at have gennemført reduktioner i personalet", men at det er sket på en måde, så "servicen er blevet forbedret". Den præmis køber kommunalforsker Roger Buch dog ikke. Han kalder det "lidt grotesk".

- For det, Margrethe Vestager ( R) roser kommunerne for, når hun taler om økonomisk ansvarlighed, er jo, at de har nedbragt deres medarbejderstab med 30.000 personer, med andre ord: at de har skabt 30.000 nye arbejdsløse, som Roger Buch siger i dagens Berlingske.

Hos De Radikale er man enige med Socialdemokraterne i, at der er nogle områder, som ikke kan tåle yderligere nedskæringer og har brug for et økonomisk løft. Men overordnet set finder gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen (R), det yderst tilfredsstillende, at kommunerne er blevet bedre med kuglerammerne.

- Det er rart at se, at kommunerne lever op til de økonomiske aftaler, de har lavet med Regeringen. De prioriter deres midler, som de skal. Man skal jo huske, at kommunerne for nogle år siden gang på gang overskred budgetterne. Jeg har tillid til, at de kan prioritere deres midler, så vi får mest muligt velfærd for pengene, siger Sofie Carsten Nielsen, gruppeformand for De Radikale.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.