Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S: Ligestilling vigtigere end religionsfrihed ved eksamen

Socialdemokratiet kalder det »ude i hampen«, når en muslimsk censor nægter at give hånd til kvindelige elever. Hensyn til religion og tro bør vige for ligestilling, lyder det fra partiet.

På HF og VUC i Herning er kvindelige elever blevet advaret mod at række hånden frem og hilse på en mandlig, muslimsk censor. Censoren vil nemlig ikke give hånd til de kvindelige elever af hensyn til sin tro. Men det er fuldstændig uholdbart, mener man i Socialdemokratiet.

»Det skal være sådan, at en elev til enhver tid ved, at eksamenspræstationen bliver vurderet efter, hvad man kan, og ikke efter hvilket køn man er. Når en censor nægter at give hånd til et køn, så siger censoren, at han eller hun ser meget forskelligt på, om det er kvinder eller mænd, han eller hun vurderer,« siger Rasmus Horn Langhoff (S), og uddyber:

»Det er helt fundamentalt, at der i et samfund som Danmark er ligestilling, og at man i eksamenssituationer oplever at blive respekteret og vurderet uafhængig af deres køn,« siger han.

Debatten om hvorvidt en censor af hensyn til sin tro skal have lov til at afvise at give hånd til et bestemt køn og ikke det andet, har sat gang i en debat om, hvorvidt religionsfrihed skal veje tungere end ligestilling. Det mener Socialdemokratiet ikke bør være tilfældet.

»Selv om man ifølge ens religion ikke har lyst til at give hånd til kvinder, så må hensynet til eleverne veje tungere. Her er det ligestillingen, der kommer først,« siger Rasmus Horn Langhoff.

I Børne- og undervisningsministeriet har man afvist at gå ind i sagen med det argument, at der ikke eksisterer regler for, om en censor skal give hånd eller ej. Den udmelding kommer efter, at en elev fra Herning har klaget og bedt om en anden censor.

»Det vigtigste vi kan gøre, er at sende et klart og tydeligt signal om, at man naturligvis giver hånd til sine elever, uanset om det er mænd eller kvinder,« siger Rasmus Horn Langhoff, der afviser at tage initiativ til at ændre reglerne på området.

I Dansk folkeparti har man kritiseret regeringen for ikke at gøre noget konkret for, at lignende tilfælde ikke gentager sig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.