Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S kræver svar om bistandsfinansieret flygtningeintegration

Stærkt problematisk, mener S, efter det er kommet frem, at Danmark vil bruge flere ulandspenge på integration.

S vil have udenrigsministeren i samråd.
S vil have udenrigsministeren i samråd.

Over 200 millioner kroner af den danske ulandsbistand, som skulle gå til verdens fattigste, blev sidste år brugt til danskundervisning og jobtræning af flygtninge i kommunerne.

Og regeringen har planer om at bruge endnu flere bistandskroner på danskundervisning og beskæftigelsesrettede tilbud i 2016 - nemlig 340 millioner kroner, skriver netavisen Altinget.

Det får Socialdemokraterne til at kalde både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd. For det er formentlig i strid med OECD's regler at bruge ulandsbistand på integration.

- Det er stærkt problematisk i en situation, hvor den langsigtede udviklingsbistand er halveret, siger udviklingsordfører Mette Gjerskov (S).

Udenrigsministeriet skriver i et skriftligt svar til Altinget, at den rapporteringspraksis, der bruges, har været anvendt længe og af skiftende regeringer.

Mette Gjerskov vil gerne have udenrigsministeren til at redegøre for praksis i et samråd. Hun henviser til, at han for nylig i et andet samråd har forsikret, at OECD's regler bliver fulgt.

Gjerskov afviser ikke, at praksis kan have været den samme, da Socialdemokraterne havde regeringsmagten. Men hun påpeger, at der dengang var tale om meget mindre beløb, da der kom færre flygtninge.

Og samtidig har regeringen skåret ned i ulandsbistanden.

- I den tid vi lever i nu, hvor en rigtig stor del af bistanden bliver brugt på flygtningemodtagelse, bliver det her nogle enorme beløb. Fra at det har været småbeløb, man måske ikke har hængt sig så meget i, så er det her rigtig store beløb, siger Mette Gjerskov.

Reglerne, der bliver fastsat af OECD's Udviklingskomité (DAC), giver lov til at bruge ulandsbistand til at betale for udgifter til flygtninges første 12 måneder i et nyt land.

Men bistanden må ikke bruges til at integrere flygtninge i den danske økonomi, forklarer Diis-forsker Adam Moe Fejerskov til Altinget.

Richard Manning, tidligere formand for DAC og nuværende seniorforsker fra University of Oxford, har ikke nærstuderet de danske tal. Og han understreger, at reglerne giver rum til fortolkning:

- Men den danske praksis med at inkludere den slags elementer som udviklingsbistand ser problematisk ud, siger han til Altinget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.