Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S: Kongeligt besøg til Saudi-Arabien bremser for kritisk dialog

Kronprinspar bør ikke tage af sted til Saudi-Arabien, lyder kritik. EL vil kalde udenrigsminister i samråd.

København: Officielt besøg til Saudi-Arabien af det danske erhvervsliv og kongehuset møder kritik fra flere steder.

Ifølge socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er det problematisk, at det er kronprinsparret, der tager af sted.

- Det er godt, at vi gør en masse for at fremme danske handelsinteresser. Danske firmaer får mulighed for at sælge produkter og dermed skabe arbejdspladser i Danmark.

- Det problematiske er, at det er kronprinsparret, der står i spidsen for delegationen. For så er der ikke mulighed for at have den kritiske dialog, som er nødvendig at have med det saudiarabiske styre om menneskerettigheder med videre, siger han til Ritzau.

Sådan lyder det også fra konstitueret generalsekretær i dansk Amnesty International, Trine Christensen.

- Når kongehuset bliver sendt af sted, som ikke har en formel funktion, men er symbolsk, så er det det element, som kan løfte det op i en helt anden liga. Det betyder, at den her delegation får en helt anden karakter, og gør det særligt problematisk, siger hun til Ritzau.

Hos Enhedslisten vækker det så stor harme, at de nu vil kalde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd:

- Det er fuldstændig skandaløst, hvis kongehuset og toppen af dansk erhvervsliv besøger Saudi-Arabien. Landet er et brutalt diktatur, der pisker demokratiforkæmpere og halshugger regeringsmodstandere.

- Det er også et land, hvorfra størstedelen af den finansielle støtte til Islamisk Stat og andre ekstremister kommer fra, siger udenrigsordfører Nikolaj Villumsen til Ritzau.

Derfor er det ubegribeligt for ham, hvis udenrigsministeren har godkendt et sådant besøg.

- Det er et brutalt diktatur, som bevæger sig i den helt forkerte retning. De bør ganske enkelt ikke belønnes med et kongeligt besøg og erhvervsfremstød, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.