Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S-gruppeformand kalder medlemsdemokrati en illusion

Partierne er skabt i en tid, hvor man ikke havde noget fornuftigt at foretage sig, siger Henrik Sass Larsen.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

De politiske partier opretholder en illusion om, at medlemmerne bestemmer den politiske linje. Sådan lyder kritikken fra Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i et universitetsspeciale fra sidste år.

I specialet, som Information har læst, er S-profilen citeret for, at moderne partier afskaffer kreds-, parti- og regionsforeninger samt hovedbestyrelsen og så laver "en eller anden moderne kampagneorganisation på nettet".

Sass forklarer partiernes dalende medlemstal med henvisning til, at det ikke længere er relevant at have en partibog.

»De politiske partier er jo udformet og designet i en tid, hvor man ikke havde noget fornuftigt at foretage sig i sin fritid og i stedet for gik til møder og forsamlinger og foredrag og hvad ved jeg.«

»Og som er lavet til at vedligeholde et eller andet illusorisk demokrati, som alligevel ikke eksisterer, og det vil de fleste fornuftige mennesker løbe væk fra, når de ser og bliver en del af det.«

Gruppeformanden beskriver også, at partiets hovedbestyrelse i dag mest har formel magt.

»Den holder vi en masse møder med, og de opfører sig pænt og ordentligt i den forstand, at de ikke er ude og være illoyale og alt muligt andet.«

»Men det er jo heller ikke dem, der bestemmer. Det er formelt set dem, der skal kunne det, men altså - det er det jo ikke.«

Magten ligger derimod i folketingsgruppen og ikke mindst hos partiets formand, lyder det ifølge Information fra Henrik Sass Larsen.

Han har ikke ønsket at uddybe udtalelserne over for Information. Partiets pressechef, Mads Brandstrup, kalder det i en mail til avisen "ejendommeligt" at inddrage specialet i den politiske dækning.

»Udtalelser her er fremsat i historisk sigte og ikke til aktuel debat. De er derfor ikke dækkende for Henrik Sass Larsens holdninger til politiske partier og demokratiets tilstand.«

Specialet "Er de danske partier markedspartier?" fra Københavns Universitet er offentligt tilgængeligt, men forfatteren har bedt Information om ikke at offentliggøre hans navn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.