Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S-forslag om modtagelejre er juridisk muligt

Det er ikke FNs Flygtningekonvention, der står i vejen for Socialdemokraternes forslag om at skærme Danmark af for flygtninge og migranter ved hjælp af modtagelejre i lande uden for Europa, vurderer ekspert.

Socialdemokraterne foreslår, at Danmark skal hjælpe flygtninge i modtagelejre – f.eks. i Jordan, hvor billedet stammer fra. Juridisk kan det lade sig gøre, men det er forbundet med store problemer økonomisk og politisk.Arkivfoto: Muhammad Hamed/Reuters
Socialdemokraterne foreslår, at Danmark skal hjælpe flygtninge i modtagelejre – f.eks. i Jordan, hvor billedet stammer fra. Juridisk kan det lade sig gøre, men det er forbundet med store problemer økonomisk og politisk.Arkivfoto: Muhammad Hamed/Reuters

Juridisk kan det godt lade sig gøre, men politisk og økonomisk er det udfordrende.

Sådan lyder dommen fra flygtningeekspert Thomas Gammeltoft-Hansen over et udspil fra Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der vil oprette såkaldte modtagelejre i nærheden af konfliktområderne, hvor verdens flygtninge skal kunne søge beskyttelse.

»Juridisk kan det principielt godt lade sig gøre. Det er ikke i sig selv juraen, der er snubletråden,« fastslår Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder.

Han understreger, at FNs Flygtningekonvention ikke forbyder Danmark eller EU at betale et land i eksempelvis Afrika for at lægge jord til en flygtningelejr, så længe der er sikkert.

»Du kan godt lave en haste-procedure, når folk kommer og søger asyl, og så sende dem til et andet land, hvis man kan garantere forholdene i modtagelseslejrene,« forklarer Thomas Gammeltoft-Hansen.

Ifølge Henrik Sass Larsen vil den mest ideelle løsning for at stoppe det, han kalder »folkevandringen« mod Europa, være modtagelejre i nærheden af de konflikter, folk flygter fra.

S-gruppeformand: Alle flygtninge skal samles i lejre

Hvert EU-land skal så selv kunne bestemme, hvor mange af lejrenes flygtninge, de vil tage imod. Resten må blive i modtagelejrene, foreslår Socialdemokraternes gruppeformand i et interview med Jyllands-Posten.

Men det er helt urealistisk, mener Thomas Gammeltoft-Hansen.

»Det er umuligt at forestille sig, at et land vil lægge jord til en modtagelejr uden en garanti for, at EU-landene tager nogle af flygtningene – eksempelvis via en kvoteordning,« siger forskningschefen, der også peger på flere andre – praktiske, politiske og økonomiske – problemer ved de såkaldte modtagelejre.

»Flygtninge søger ikke bare beskyttelse. De søger også et livsgrundlag i form af arbejde eller uddannelse, og hvis de ting ikke er til stede i modtagelejrene, hvor folk ifølge forslaget måske skal opholde sig i adskillige år, så flygter de igen. Derfor tror jeg ikke på ideen,« siger forskningschefen.

Pape giver S og DF flertal for asyllejre i nærområderne

Sats på nærområderne

Han mener, at det er mere realistisk, at EU skruer kraftigt op for støtten til de nuværende nærområder, eksempelvis Jordan, Libanon og flere flygtninge-belastede lande i Afrika, så forholdene bliver bedre, og folk derfor ikke vælger at flygte videre til Europa.

Samme holdning har generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

»Der er masser af problemer i forslaget fra Socialdemokraterne. Blandt andet at Danmark fortsat vil have ansvaret for beskyttelsen af de flygtninge, der sendes til en modtagelejr, og det ansvar kan vi i sidste ende ikke påtage os, fordi vi ikke har myndighed i andre lande,« siger Andreas Kamm.

Han henviser til, at Danmark sammen med en håndfuld andre lande, herunder Storbritannien og Holland, i årevis har forsøgt at åbne en slags modtagelejr – et børnehjem – i den afghanske hovedstad Kabul. Her skulle Danmark og de andre lande kunne tilbagesende unge uledsagede ungdomsflygtninge, men projektet blev skrottet sidste år.

Det samme gjorde EU-landenes fælles forsøg i 2003 på at etablere de modtagelejre, som Socialdemokraterne nu slår på tromme for. Og der var også dumpekarakter i 2008, da den daværende VK-regering bad et ekspertpanel om at »kortlægge mulighederne for at oprette modtagecentre i flygtningenes nærområder.«

»Om baggrunden for, at nærområde­tanken kun i begrænset omfang og ikke i dansk eller EU-regi har ført til oprettelsen af centre i nærområderne, må helt overordnet konstateres, at ideen rummer en lang række praktiske, juridiske, økonomiske og politiske problemstillinger, herunder at hverken Danmark eller EU kan etablere eller finansiere en flygtningelejr eller et modtagecenter i et andet land uden dette lands samtykke,« konkluderede ekspertpanelet blandt andet.

DF kalder asyllejre i nærområderne for realistiske

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.