Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Viborg Kommune

S får ønsket bredt flertal

Følg kommunalvalget 2013 i Viborg Kommune minut-for-minut. Vi opdaterer løbende med seneste nyt.


ONSDAG D. 20. NOVEMBER 2013

16.36: S får ønsket bredt flertal: Socialdemokraterne gik til valg med ønsket om en bred konstituering. Det ser det ud til at de har fået. Det siger Socialdemokraternes gruppeformand, Per Møller Jensen til Viborg Stifts Folkeblad. Han kan fint leve med, at valgresultatet ikke rakte til, at han selv kunne indtage borgmesterposten.

15:46: Dyrt af få Venstre med i bredt flertal: Venstre får nu opfyldt nogle af de krav, som de havde stillet for at pege på Søren Pape Poulsen (K) som borgmester. Viborg Folkeblad erfarer, at Venstre har byttet sig fra en den mindre tiltalende anden viceborgmesterpost til en første viceborgmesterpost. Derudover sætter Venstre sig på en række formandsposter. "Jeg synes vi har fået det antal poster, som modsvares af, at vi suverænt er byrådets største parti med 12 mandater, og samtidig har vi ved at gå med i aftalen, sikret, at vi næppe ligesom i den nuværende periode vil opleve, at Pape altid vælger at stemme sammen med SF, når Venstre og SF er uenige", siger gruppeformand Nina Hygum, som højst sandsynligt sætter sig på viceborgmesterposten.

03:22: Pape fortsætter som borgmester: Søren Pape Poulsen (K) får mindst otte år som borgmester i Viborg Kommune. Det ligger fast, efter at han klokken lidt i tre natten til onsdag mødte folkebladet i en pause i forhandlingerne, som på dette tidspunkt fortsat pågik. Og her kunne den siddende borgmester fortælle, at et flertal peger på ham som borgmester. Det, der forhandles om nu, er fordelingen af udvalgsposter samt om udvalgsstrukturen eventuelt skal ændres, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

TIRSDAG D. 19. NOVEMBER 2013

22:43: RESULTAT: Borgerlig dominans: K har en fornuftig fremgang på 6,6 procentpoint og lander på 16,8 procent af stemmerne. De har dog stadig brug for Venstres 32,3 procent til et valgforbund, så de kan trumfe de 27,7 procent, der tilhører Socialdemokraterne. Altimens bløder SF stemmer og går fra 13,6 til 5,3 procent.

20:50: Markant større deltagelse end i 2009:
Valgdeltagelsen i kommunen er steget hele 6,6 procentpoint fra en stemmeafgivelse på 67,6 procent i 2009 til 74,2 i år.

19:03: Stor valgdeltagelse i Region Midtjylland:
Både på landsplan og i Midt- og Vestjylland rapporteres der om øget valgdeltagelse. Således viser status fra både Viborg, Herning, Ikast-Brande og Morsø Kommune, at flere er mødt op for at udnytte deres demokratiske ret ved dette kommunalvalg i forhold til i 2009.

18:55: Flere stemmer end i 2009: De stemmeivrige viborggensere strømmer fortsat til urnerne. Lige siden, den første stemmeoptælling blev gennemført klokken 11, har årets valgdeltagelse ligget højere, end den gjorde ved kommunalvalget i 2009. Efter opgørelsen klokken 18.00 har 58,4 procent af kommunens 72.139 stemmeberettigede borgere sat sit kryds, beretter Viborg Stifts Folkeblad. Ved samme tidspunkt sidste år lå det tal på 53,2 procent. Valgstedet i Skals er med en valgdeltagelse klokken 18 på 62,5 procent det sted, hvor procentvist flest vælgere har afgivet sin stemme.

18:05: Viceborgmester tillægger ikke exitprognose større betydning: En exitprognose viser, at Socialdemokraterne går hele otte procent tilbage på landsplan. Samme måling viser, at Venstre for første gang ser ud til at blive landets største parti i kommunerne. Partiets spidskandidat i Viborg, Per Møller Jensen (A), lader sig dog ikke gå på af de negative forudsigelser. "Jeg tænker, at det er en landsdækkende måling, og den kan meget vel være, at den holder stand, men det kan også handle om eksempelvis, hvornår folk lige er afsted for at stemme. Det er ikke noget, jeg tillægger større betydning," siger han til Viborg Folkeblad.

16:26: Fortsat stor valgdeltagelse: Den seneste måling fra klokken 16 viser, at hele 38,9 procent af kommunens vælgere har sat kryds ved deres foretrukne kandidat. På samme tidspunkt var valgdeltagelsen på 33,9 procent i 2009, så Viborgs borgere har indtil videre været væsentligt flittigere i år end ved sidste kommunalvalg. Den samlede stemmeprocent lå i 2009 på 67,6 procent, og det ser altså ud til, man når en væsentligt højere valgdeltagelse ved dette kommunalvalg, hvis tendensen fortsætter frem mod klokken 20, hvor valgstederne lukker.

15:45: Over en fjerdedel af kommunens stemmer afgivet klokken 14: Der er rapporteret større valgdeltagelse i år end ved kommunalvalget i 2009. Klokken 14 havde 19.740 personer afgivet deres stemme, hvilket er en foreløbig stemmeprocent på 27,4. I 2009 havde 23,4 procent stemt klokken 14 på valgdagen. I alt er der 72.139 stemmeberettigede vælgere i Viborg Kommune.

10:36: Pres på landets største afstemningssted: Der var lange køer, da valgstedet Tinghallen åbnede i morges. Det var viceborgmester Per Møller Jensen (S), som er formand for valgstyrerne, der præcis kl. 9 åbnede for, at folk kunne gå i gang med at stemme. Det skriver Viborg-folkeblad.dk. Stedet er med dets 22.364 vælgere landets største afstemningssted, og det skabte som forventet kø. Viborg Folkeblad fangede en af de første vælgere ved afstemningsstedet. Karsten Bak Petersen besluttede sig først endeligt i morges for, hvor krydset skulle sættes: »Men jeg var afklaret, da jeg gik ind i stemmeboksen. Jeg har lagt stor vægt på temaer som børnepasning og selvbetaling inden for sundhed,« siger Karsten Bak Petersen til Viborg Folkeblad. 

MANDAG D. 18. NOVEMBER 2013

14:39: Tinghallen er landets største afstemningssted: Landets største afstemningssted er med dets 22.364 vælgere Tinghallen i Viborg. På en andenplads kommer kongrescenteret i Herning og dernæst de største afstemningssteder i København og Aarhus. Kommunen forventer lange køer i Tinghallen, særligt mellem kl. 16 og 19. 

SØNDAG D. 17. NOVEMBER 2013

16:09: K vil ikke afvise skolelukninger: 49 % af alle kommunalvalgskandidaterne er imod skolelukninger, viser en undersøgelse Altinget har foretaget op til valget. Den konservative borgmester Søren Pape Poulsen i Viborg er dog ikke så sikker i den sag. "Skoler er til for børnenes skyld. Vi skal have de skoler, som er fagligt bæredygtige," siger han til Berlingske i dag. 
 
LØRDAG D. 16. NOVEMBER 2013

10:34 S: Forventer bred konstituering: Den kommende borgmesters fornemste opgave bliver at formidle et bredt samarbejde hen over midten i byrådssalen. For det sandsynlige er, at ingen af de to store grupperinger henholdsvis til venstre og til højre i det politiske spektrum - S, SF og EL eller V, DF og LA - får et flertal ved valget på tirsdag. Derfor mener Socialdemokraternes spidskandidat, Per Møller Jensen, at partierne skal sætte sig sammen på valgnatten og udforme hovedlinjerne i en fælles politik for de kommende fire år. Og først når det er på plads, skal man finde ud af, hvem der skal være borgmester "Jeg ser gerne, at vi får en meget bred konstituering, der som minimum kommer til at indbefatte de fire største partier i det nuværende byråd - Socialdemokraterne, Venstre, SF og Konservative," siger han til Viborg Stifts Folkeblad. Han peger på, at partierne jo faktisk er enige om det meste i forvejen: "I forvejen er vi jo enige i langt de fleste sager, selv om der altid vil være særlige ideologiske kæpheste, som de enkelte partier gerne vil profilere sig på."

 
TORSDAG D. 14. NOVEMBER 2013:

11:48: Helle Thorning Schmidt bakker op om borgmesterkandidat: Statsminister Helle Thorning Schmidt var onsdag i Viborg for at bakke op om partiets kandidater i byen. Blandt andet den socialdemokratiske borgmesterkandidat Per Møller Jensen."Med 20 års erfaring i byrådet og med den politik, at det er mere givende at samarbejde end at føre sig frem markeringssager, er Per Møller Jensen en god mand for Viborg. Jeg tror, at kommuner som Viborg kan nå utrolig langt ved at samarbejde og dyrke det lokale særpræg,« siger hun til Viborg Stifts Folkeblad. I en times tid torsdag formiddag dannede hun politisk par med Per Møller Jensen. Først et smut i Radio Viborg, dernæst et klassisk interview med folkebladets skriverkarl. Endelig ud i Sct. Mathias Gade til »folket«, skriver avisen.

ONSDAG D. 13. NOVEMBER 2013:

15:36: Venstre: Konservative har ført en ikke-borgerlig politik: Venstres gruppeformand Nina Hygum langer ud efter den nuværende konservative borgmester Søren Pape Poulsen. "Vi har jo set det gang på gang i de forløbne fire år. Hver gang, Venstre og SF har været uenige i et politisk spørgsmål, har Søren Pape konsekvent valgt side til fordel for SF", udtaler hun til Viborg Stifts Folkeblad. Venstre, som er i valgforbund med Danske Folkeparti og Liberal Alliance, regner med at tage de 16 mandater, som giver retten til at være forhandlingsleder. Ligesom Søren Pape vil Hygum også gå efter en bred konstituering, men for hende er det ikke det samme som, at alle 31 medlemmer skal være med i en aftale. "Jeg har for eksempel meget svært ved at se, hvordan man kan indgå en holdbar politisk aftale, som også omfatter Enhedslisten, hvis den kommer ind i det nye byråd", siger hun. Hvis Venstre ikke kan mønstre de 16 mandater, så mener Hygum, at de sagtens vil kun forhandle med Socialdemokraterne, men det er ikke ensbetydende med, at de vil pege på en socialdemokratisk borgmester. "Det oplagte ville da for vores valgforbund være et samarbejde med de konservative, men jeg må tage til efterretning, at det har Søren Pape Poulsen konsekvent afvist at tale med os om før valget. Og så må vi jo se os om til andre sider", konkluderer Nina Hygum.

15:08: Pape vil også havde Venstre med: Den nuværende borgmester Søren Pape Poulsen (K) vil, hvis han bliver forhandlingsleder, ikke glemme Venstre. Viborg Stifts Folkeblad skriver, at Pape ikke vil fortsætte med konstellationen fra sidste valg med S, SF og DF, men gerne gøre konstellationen bredere ved at involvere Venstre. "Bliver der et flertal til venstre for midten, vil vi selvfølgelig ikke sætte os hen i et hjørne, men søge den indflydelse vi kan få. Bliver jeg forhandlingsleder med mindst 16 mandater i ryggen, vil jeg gå efter en bred konstituering, som også helst skal omfatte Venstre", siger Pape, ifølge Viborg Stifts Folkeblad. Han slår også fast, at Socialdemokraternes spidskandidat, Per Møller Jensen, ikke skal forvente at blive borgmester med hjælp fra Konservative stemmer. "Et borgerligt flertal, som der er i det nuværende byråd, skal føre til, at der også vælges en borgerlig borgmester", understreger den nuværende borgmester.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.