Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S erkender fald i antallet af offentligt ansatte

Socialdemokraterne står ved, at der er blevet færre offentligt ansatte under den siddende regering. Men det havde set værre ud, hvis Venstre havde været ved magten, lyder det.

Jesper Petersen, Socialdemokraterne.
Jesper Petersen, Socialdemokraterne.

Ja, der er kommet færre offentligt ansatte de seneste fire år. Men det ville se meget værre ud, hvis Venstre sad ved magten.

Sådan lyder argumentet fra Socialdemokraterne, efter Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), tirsdag under Folketingets spørgetime angreb statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for, at der under hendes regeringsperiode er fyret knap 14.000 offentligt ansatte i forhold til, da han stod i spidsen.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), erkender, at der i dag er færre offentligt ansatte end i 2011. Men det ville have set meget værre ud, hvis de borgerlige havde siddet ved magten og dikteret en nulvækst for de offentlige udgifter, mener han.

»Hvis der havde været nulvækst, ville der have været endnu færre ansatte i dag til at levere pleje, omsorg, undervise og sygehusbehandling, end der er nu,« siger Jesper Petersen.

Han henviser til nye tal fra Finansministeriet, der viser, at SR-regeringen i år bruger 523 milliarder kroner på det offentlige, hvilket er 14,5 milliarder kroner mere, end hvis der havde været nulvækst siden 2011.

Ifølge Finansministeriets beregning er antallet af offentligt ansatte siden 2011 faldet med 15.000, men med nulvækst ville det - som Jesper Petersen fremhæver - betyde, at der ville være 21.000 færre med en lønseddel fra det offentlige.

»Med endnu færre offentligt ansatte ville det blive umuligt for den offentlige sektor at følge med, når der for eksempel kommer nyt undervisningsmateriale, nyt udstyr på hospitalerne og ny medicin. Det har man jo kunnet levere under den nuværende regering, fordi vi netop har prioriteret.« siger Jesper Petersen, som forklarer, at faldet i de offentligt ansatte de seneste år skyldes den skrantende økonomi, man overtog efter VK-regeringen.

»Det er ikke nogen stor offentlig vækst, vi har set, men vi har faktisk opprioriteret velfærden. Og det er ganske enkelt også et udtryk for, hvad der har været råd til, når vi har skullet rette op på økonomien,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.