Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S: En klar sejr for den danske model

Socialdemokraterne og organisationen FTF er tilfredse med Arbejdsrettens afgørelse, der frikender 3F i sagen mod Restaurant Vejlegården.

Gruppeformand Tina Møller Madsen fra 3F kom ud af døren ind til Arbejdsretten efter kendelsen til fordel for 3F var i hus. Talrige demonstranter og medlemmer af 3F er mødt op ved Arbejdsretten i København torsdag, hvor sagen mellem Vejlegården og 3F blev afgjort.
Gruppeformand Tina Møller Madsen fra 3F kom ud af døren ind til Arbejdsretten efter kendelsen til fordel for 3F var i hus. Talrige demonstranter og medlemmer af 3F er mødt op ved Arbejdsretten i København torsdag, hvor sagen mellem Vejlegården og 3F blev afgjort.

Det er en sejr for den danske model. Det mener Socialdemokraterne, efter at Arbejdsretten har slået fast, at 3F lovligt måtte iværksætte en konflikt og en sympatikonflikt mod Restaurant Vejlegården.

- Set i lyset af sommerens debat om Vejlegården og Venstres klodsede indblanding og ønske om at begrænse konfliktretten til ugunst for danske lønmodtagere, er det en vigtig kendelse, der slår fast, at lønmodtagerne fortsat har ret til at sige fra over for dårlige arbejdsvilkår. Det er en sejr for den danske arbejdsmarkedsmodel, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S), der mener, at hele forløbet omkring Vejlegården, herunder Arbejdsrettens kendelse, gør kritikerne af den danske model til skamme.

- Venstre har igennem hele forløbet bogstavelig talt været fedtet ind i sagen. De har forsøgt at slå plat på historien og undergrave den danske model ved at foreslå at danske lønmodtagere ikke skulle kunne sige fra over for dårligere vilkår, siger Leif Lahn Jensen.

- I den her sag har ejeren af Vejlegården lockoutet sine medarbejdere, mens 3F har konfliktet mod virksomheden. Det er helt lovligt og normalt, og er der tvivl om rammerne, inddrages Arbejdsretten. Det er systemet, det virker, og det er lige præcis, hvad vi har set i sagen om Vejlegården, siger Leif Lahn Jensen.

Også fra FTF - hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte - lyder der tilfredshed med dagens afgørelse.

- Retten til at konflikte og sympatikonflikte giver lønmodtagerne mulighed for at kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsvilkår. De vilkår, som danske lønmodtagere er sikret i form af velerhvervede overenskomster gennem mange år, skal ikke udhules af nye discountoverenskomster på ringere vilkår, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Arbejdsrettens dom ser hun som et værn mod social dumping. Den vil være med til at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår i Danmark fremover, mener hun.

- Vi er særdeles tilfredse med dommen. Arbejdsretten har igen fastslået et meget væsentligt og principielt synspunkt – nemlig, at man godt må slås for sine faglige rettigheder. Den fagforening, der har de bedste overenskomstmæssige aftaler, skal også have lov til at kæmpe for at fastholde de gode løn- og ansættelsesvilkår, siger Bente Sorgenfrey.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.