Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S: »Det gør lige så ondt på en far at miste et barn«

Socialdemokraterne vil give faderen til et dødfødt barn mulighed for længere orlov uden at pille ved moderens rettigheder.

Socialdemokraterne er åbne for en lovændring, så faderen til et dødfødt barn kan få længere orlov.

Som reglerne er i dag, kan en mor til et dødfødt barn få 14 ugers orlov til at bearbejde sorgen, mens en far blot kan få 14 dage. Og det er et problem, lyder det fra ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

»Det gør nøjagtig lige så ondt på en far at miste sit barn som på en mor. Derfor synes jeg, vi bør give fædre nogle bedre rettigheder og bedre muligheder for at holde sorgorlov. Som det er nu, er det jo helt urimeligt og diskriminerende,« siger Rasmus Horn Langhoff, der understreger, at han er glad for de »gode« rettigheder til mødrene.

Udmeldingen kommer efter, at en række eksperter over for Jyllands-Posten fredag efterlyser ny lovgivning på området. Flere af eksperterne anfægter også, at en mor, der aborterer mellem 12. og 20. uge, kan få gratis psykologhjælp, mens en far selv må til lommerne.

Ligesom Socialdemokraterne er Venstre klar til at give sørgende fædre længere orlov. Partiets socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), foreslår, at moderens 14 ugers orlov og faderens 14 dages orlov lægges sammen, så familien selv kan fordele ugerne.

Rasmus Horn Langhoff hilser velkommen, at Venstre er villig til at gå ind i dialogen, men han tvivler stærkt på, at partiets model er den rigtige.

»Hvordan er det lige, at et forældrepar skal finde ud af, hvem der er mest ked af det? Men jeg er sådan set villig til at diskutere alle modeller. Min tilgang til det her er, at det ikke er mødrenes ret, vi skal pille ved. Det, der er behov for, er at give fædrene nogle bedre rettigheder,« siger ligestillingsordføreren.

I 2013 var der 359 dødfødte børn og børn, der døde i deres første leveuge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.