Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S: Danmark skal stå bag ny Marshall-hjælp til Afrika

Vilkårene i Afrika skal forbedres, så befolkningen ikke søger væk, siger S-formand Mette Frederiksen.

Vilkårene i Afrika skal forbedres, så befolkningen ikke søger væk, siger S-formand Mette Frederiksen.
Vilkårene i Afrika skal forbedres, så befolkningen ikke søger væk, siger S-formand Mette Frederiksen.

Der skal gennemføres et markant løft af Afrika. Det skal EU stå bag, og Danmark skal være i spidsen for den udvikling.

Sådan lyder det torsdag fra Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand, på en konference i København arrangeret af tænketanken Europa.

Hun kalder det en ny Marshall-hjælp, og den skal stoppe flygtningestrømmene mod Europa.

»Lige så rigtigt det er, at vi hverken kan modtage alle de flygtninge og migranter, der kommer fra Afrika og Mellemøsten, lige så rigtigt er det jo, at de selv samme mennesker har brug for nogle bedre levevilkår.«

»Vi bliver nødt til at have styr på EU's ydre grænser, men vi er simpelthen også nødt til at få løftet niveauet i Afrika,« siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet foreslår derfor, at Afrika skal prioriteres markant i EU's budget for de næste syv år, og at EU's udlændinge- og udviklingspolitik dermed i højere grad bliver lagt sammen.

Samtidig skal den europæiske udviklingsbistand målrettes Afrika og Mellemøsten, i stedet for at EU skal yde bistand i næsten alle lande.

»Vi har behov for et helhedssyn, men vi har også en reel forpligtelse i Europa til at være med til at løfte Afrika.«

»Nu går vi i gang med et nyt syvårigt budget i EU, og der mener jeg, at vi med briternes udgang kan få åbnet op for de store blokke - heriblandt mere støtte til Afrika,« siger Mette Frederiksen.

Hun vil dog ikke sætte et præcis beløb på, hvad EU skal hæve støtten til Afrika med.

»Det skal selvfølgelig være noget, der rykker noget, men det skal også være inden for EU's nuværende budget.«

»Det handler om handel, investeringer og at få åbnet døren op for, at flere europæiske virksomheder kan investere direkte i Afrika, så det ikke kun er kineserne, der gør det,« siger S-formanden.

Derudover skal der, hvis det står til Socialdemokratiet, investeres i målrettede uddannelsesprogrammer for børn og unge i Afrika.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.