Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S-borgmestre øger presset på Thorning om dagpenge

Presset på regeringen stiger. En række S-borgmestre kræver, at det bliver nemmere at genoptjene retten til dagpenge. De får opbakning af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Forbedring af dagpengesystemet er et af de varmeste emner på S-kongressen. Nu lægger en række S-borgmestre pres på Helle Thorning-Schmidt (S) for, at det skal blive nemmere at genoptjene retten til dagpenge.
Forbedring af dagpengesystemet er et af de varmeste emner på S-kongressen. Nu lægger en række S-borgmestre pres på Helle Thorning-Schmidt (S) for, at det skal blive nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

En række Socialdemokratiske borgmestre stiller sig nu op i koret, som på Socialdemokraternes kongres i Aalborg denne weekend har talt stadigt højere for, at der skal gøres mere for de tusindevis af dagpengemodtagere, som risikerer at ryge ud af dagpengesystemet ved årsskiftet på grund af halveringen af dagpengeperioden.

Borgmester på Bornholm Winnie Grosbøll (S) mener, at regeringen bør gøre det nemmere at komme tilbage på dagpenge igen, hvis man er faldet ud af systemet, og dermed er overladt til at leve af den lavere kontanthjælp eller opsparede midler.

»Som minimum skal vi ind og kigge på genoptjeningsperioden. Nu er jeg jo også borgmester på en ø, hvor det kommer til at få voldsomme konsekvenser, hvis man ikke gør noget. Vores arbejdsstyrke er jo beskæftiget i turistsektoren, og det giver kun til tre måneders fuld tid om året, og de vil få det svært, hvis genoptjeningsperioden ikke sættes ned. Det er et kæmpe problem for os,« siger hun.

Nyborgs borgmester Erik Christensen (S) vil ikke pege på konkrete initiativer, men han fastholder, at dagpengereglerne skal ændres.

»Vi kan ikke bare lade stå til,« siger han.

Borgmestrene får støtte fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der i sin tale på Socialdemokraternes kongres i Aalborg henvendte sig direkte til den radikale formand, Margrethe Vestager, mens han argumenterede for, at det er muligt at bevare den økonomiske ansvarlighed, selv om man gør det nemmere at få ret til dagpenge.

»Jeg siger bare lidt stilfærdigt: kære Margrethe, kunne du ikke godt lige tænke over det. Jeg mener, 70 millioner kroner - det er da til at overse,« lød det fra Poul Nyrup Rasmussen, hvilket de omkring 800 socialdemokrater i salen kvitterede med stående applaus.

Den socialdemokratiske ledelse tordnede før valget imod VK-regeringens halvering af dagpengeperioden, som blev stemt igennem med radikale stemmer, men ledelsen er ikke klar til at ændre dagpengereglerne, så færre personer ryger ud af dagpengesystemet, eller det bliver nemmere at komme ind igen. Finansminister Bjarne Corydon (S) henviser blandt andet til, at der ikke er penge, og at de partier, som i 2010 halverede perioden til to år, stadig har flertal efter valget.

»Det kan vi ikke, fordi der er nogle økonomiske begrænsninger, men der er altså også et regeringsgrundlag, som vi arbejder ud fra, og det gør vi snorlige,« siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune og tidligere mangeårig arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne på Christiansborg fastholder alligevel, at en S-ledet regering bør gøre det nemmere at komme ind i dagpengesystemet igen.

»Man skal have arbejdet et fuldt år, før man kan komme ind i dagpengesystemet igen, og det gør, at selv med deltidsarbejde og småjobs er det nærmest umuligt for en, der ryger ud af dagpengesystemet at komme ind igen. Man spærrer nærmest folks adgang til at komme tilbage, og det er den største udfordring,« siger han.

På S-kongressen er en forbedring af dagpengesystemet et af de varmeste emner. Fra talerstolen har flere menige partimedlemmer talt for, at der skal gøres noget, og LO-fagbevægelsen er dukket op med de øverste chefer for at forlange handling. Blandt andet gik LO-formand Harald Børsting allerede fredag på talerstolen med krav om, at regeringen lemper genoptjeningskravet.

Opgør med baglandet

På kongressen kan uenighederne på dagpengeområdet mellem S-toppen og det socialdemokratiske bagland nå sin foreløbige kulmination i dag, hvor den Socialdemokratiske ledelse har sendt et såkaldt visionspapir til afstemning. Visionspapiret indeholder Socialdemokraternes målsætninger for Danmark helt frem til 2032, men ifølge flere lokalafdelinger er papiret ikke konkret nok på dagpengeområdet.

Derfor har de sendt ændringsforslag. Bo Ploug Thomassen (S), kredsformand i Korsløkke, har på vegne af sin lokalafdeling sendt et ændringsforslag om at ændre den socialdemokratiske politik, så partiet skal arbejde for, at dagpengeperioden minimum bliver fordoblet. S-ledelsen har indstillet til de delegerede, at forslaget forkastes.

»Men de slipper ikke for at tale om det. Som tingene er lige i øjeblikket, er vi ikke tilfredse, og vi vil have dagpengereglerne ændret,« siger Bo Ploug Thomassen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.