Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

S-borgmestre klar med akutjob

Socialdemokratiske borgmestre er klar til at føre regeringens akutjobpakke ud i livet. Vi har en fælles forpligtelse, siger Silkeborgs borgmester Hanne Bæk Olsen.

Flere socialdemokratiske borgmestre melder sig nu ind i koret af stemmer, der erklærer sig parate til at oprette akutjob.

I Brøndby vil borgmester Ib Terp (S) slå alle stillinger, der ikke er lederstillinger, op som akutjob. Han vil dermed bidrage til den aftale mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, der skal øremærke 12.500 job til de langtidsledige danskere, der står til at falde ud af dagpengesystemet på grund af de strammere regler.

- Der er en række af vores borgere, der er i en meget vanskelig situation, som jeg synes, vi har pligt til at hjælpe, siger Ib Terp, der regner med, at 35 til 40 job vil blive slået op som akutjob, hvis kommunalbestyrelsen bakker op om hans indstilling.

Han erkender, at akutjobbene ikke ændrer den samlede beskæftigelse, men der er behov for at hjælpe den udfaldstruede gruppe, mener han.

- Det er ikke nye job, og jeg er fuldstændig klar på, at der er andre, der ikke får det job, men her har vi altså en gruppe, der er i en meget vanskelig og akut situation, og dem synes jeg, vi må starte med at hjælpe, siger Ib Terp.

I Silkeborg Kommune regner man med at slå omkring 50 akutjob op.

- Vi har et fælles ansvar og en forpligtelse til at slå de stillinger, vi får, op som akutjob, siger borgmester Hanne Bæk Olsen (S), der mener, at situationen kalder på særlige løsninger.

- Der er lavet en lovændring, der gør, at der er rigtig mange, som vil falde ud på samme tidspunkt. Vi har en særlig situation, og derfor må vi finde på særlige løsninger, siger hun.

Regeringen har på forhånd sagt, at aftalen om akutjob sammen med de øvrige initiativer, som regeringen har taget, løser dagpengesituationen, og det erklærer en række borgmestre sig enige i. I en rundspørge foretaget af Berlingske Research, hvor 48 af landets borgmestre har svaret, siger 15 borgmestre, at de er enten helt enige eller enige i, at det er en dækkende løsning, mens otte borgmestre er uenige i den påstand.

Ib Terp er overbevist om, at akutjobbene kan rykke en hel del.

- Hvis både kommunerne, de andre offentlige arbejdsgivere og de private arbejdsgivere lever op til den aftale, der er indgået, så tror jeg faktisk, det vil rykke en hel del. Jeg siger ikke, at det vil løse alle problemer, det er nok for optimistisk, men det vil i hvert fald rykke temmeligt meget, siger Ib Terp.

Hanne Bæk Olsen peger på, at det ikke er nok at slå jobbene op. De ledige skal også have de rigtige kompetencer.

- Det er svært at vurdere, om det er tilstrækkeligt, for der skal også være et match. Det kan godt være, vi slår akutjob op, men der skal stadig være de rigtige kompetencer til stede, og det er ikke givet, siger hun.

Tidligere har Aarhus Kommune meldt ud, at man vil oprette mindst 150 akutjob. Også Københavns Kommune har meldt sig på banen. Til gengæld har en række blå borgmestre i Jyllands-Posten udtrykt skepsis over for ordningen.

Folketinget skal i morgen behandle lovforslaget om akutjob. Som det eneste parti har Venstre endnu ikke meldt ud, hvad man vil stemme. Liberal Alliance og de Konservative er imod ordningen, mens Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil stemme for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks