Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Rystende«, »helt ude i hampen«, »skandaløst«: Partier kalder minister i samråd efter cpr-læk

DF, LA og Enhedslisten vil vide, hvordan over fem millioner danske cpr-numre kan havne hos et kinesisk firma.

Sundhedsminister Sophie Løhde kaldes i samråd.
Sundhedsminister Sophie Løhde kaldes i samråd.

Hvordan kunne det ske, at flere end fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger ved en fejl blev leveret til en kinesisk virksomhed?

Det spørger man sig selv om i flere partier, og både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kalder derfor sundhedsminister Sophie Løhde (V) til samråd om lækket.

»Det er under al kritik. Ministeren må svare på, hvordan det kunne ske, hvem der har ansvaret, og hvordan vi sikrer, at det ikke sker fremover,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Det var Statens Serum Institut (SSI), der egentlig havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev til Danmarks Statistik.

Men ved en fejl havnede de ukrypterede oplysninger hos Chinese Visa Application Centre, der er en privat virksomhed, der tilbyder hjælp med at skrive og sende visumansøgninger til Kina.

»Det gør jo, at tiltroen til sundhedsministeren og Statens Serum Institut ligger på et meget lille sted. Ministeren må sørge for at genoprette tilliden,« siger Liselott Blixt.

Samme melding lyder fra Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund.

»Det er under ingen omstændigheder acceptabelt, at offentlige myndigheder kan overlevere fem millioner cpr-numre til Chinese Visa Application Centre på grund af en fejllevering af et brev,« siger hun.

Også Enhedslistens fungerende sundhedsordfører, Finn Sørensen, undrer sig:

»Man må da stille sig det helt naturlige spørgsmål: Hvorfor bliver den slags sendt med posten? Hvorfor bliver det ikke afleveret personligt det rette sted af en medarbejder?«

Det er ikke første gang, at Datatilsynet har kritiseret SSI. Tilsynet har tidligere anbefalet myndigheden, at datamedier skal krypteres, når de sendes med post.

Datatilsynet noterer, at SSI efterfølgende lovede at ændre retningslinjer og fremover altid kryptere data, der sendes med post.

Ifølge direktør Lisbeth Nielsen fra Sundhedsdatastyrelsen, der har overtaget flere arbejdsopgaver fra SSI, blev proceduren lavet om i februar 2015, da myndighederne blev bekendt med de fejlleverede cd'er.

Sundhedsminister Sophie Løhde har ingen kommentarer til sagen, da hun er på ferie.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.