Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rohde tabte magtkamp i Venstre

Jens Rohdes rutinerede kollega i Bruxelles anbefaler nu Morten Løkkegaard som Venstres spidskandidat. EU-ordfører Lykke Friis og Søren Pind har modarbejdet Jens Rohde, erfarer Berlingske.

Selv om Jens Rohde stadig officielt er Venstre-ledelsens foretrukne spidskandidat ved det næste valg til Europa-Parlamentet, så anbefaler partiets mangeårige parlamentariker Anne E. Jensen nu Morten Løkkegaard (V) til posten.

Anne E. Jensen er dermed den første i Venstre, der åbent udfordrer Jens Rohdes kandidatur, men på de indre linjer modarbejdes han samtidig af ledende Venstre-folk, erfarer Berlingske. Ikke mindst efter at Berlingske søndag bragte en kontroversiel kronik fra Jens Rohde om EUs fremtid.

»Morten har arbejdet godt og seriøst. Jeg synes, at han er et seriøst bud på baggrund af det arbejde, han har ydet de sidste tre år,« siger Anne E. Jensen, der åbent kritiserer et europapolitisk oplæg fra Jens Rohde og hans arbejdsmetoder.

Før kronikken i Berlingske udarbejdede Jens Rohde et EU-oplæg på 21 sider, der på lange stræk flugter med indholdet af den kronik, som satte sindene i kog hos V-toppen. Men han gjorde det helt uden om Venstres to andre medlemmer af Europa-Parlamentet, Anne E. Jensen og den tidligere TV-vært Morten Løkkegaard.

»Jeg synes, det er mærkelige ting, han kommer med for at sige det rent ud. Det kunne han måske have undgået ved at snakke med nogle mennesker. Jeg vil slet ikke begynde at opregne listen, men jeg synes, det er nogle mærkelige ting. Når man overhovedet taler om traktatændringer, som er noget vanskeligt noget at have med at gøre, så handler det jo alene om at redde euroen,« siger Anne E. Jensen.

Jens Rohde skulle kåres til spidskandidat ved det netop overståede landsmøde i Venstre, men lørdag aften endte den plan i vasken på grund af Jens Rohdes EU-kronik.

Ifølge Berlingskes oplysninger var sagen ved at lande i mindelighed med en aftale om, at Jens Rohde skulle lægge luft til sine udsagn. Men efter pres fra særligt udenrigsordfører Søren Pind og EU-ordfører Lykke Friis gik tingene op i en spids, hvorefter Jens Rohde blev bedt om at udskyde valget af spidskandidat til næste års landsmøde.

Tunge udfordrere savnes

Dele af V-toppen ønsker nu en ny spidskandidat til Europa-Parlamentet, erfarer Berlingske. En kilde beskriver situationen sådan, at Rohdes bedste allierede i denne sag er, at der ikke findes tunge udfordrere til posten. Oplagte kandidater som Lykke Friis og formand for Folketingets europaudvalg Eva Kjer Hansen ønsker ikke at stille op.

Morten Løkkegaard betegnes som den bedste mulighed på nuværende tidspunkt, men flere kilder peger dog på, at han mangler politisk erfaring og tyngde til at bestride posten. Over for Berlingske giver Morten Løkkegaard ikke en klar afvisning af, om han stiller op til posten som spidskandidat.
»Jeg har ingen aktuelle overvejelser om at være kandidat. Der er en kandidat, som sagen ligger lige nu, og det har partiformanden også gjort klart. Resten er spekulationer, som jeg af gode grunde ikke kan deltage i.«

Aktuelle planer kan laves om?

»Det har du da ret i, men hvad skal man stille op? Jeg kan ikke sige andet, end at jeg har ikke nogen overvejelser om det. Og situationen er kommet meget pludseligt hen over weekenden, at det pludselig er åbent landskab på det dér,« siger Morten Løkkegaard.

Jens Rohde møder dog også opbakning i Venstres øverste ledelse. Blandt andet fra næstformand Kristian Jensen:

»For mig er det stadigvæk oplagt, at Jens Rohde vil være en glimrende spidskandidat,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.