Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rohde kommer Messerschmidt til undsætning

Morten Messerschmidt bliver kun beskyldt for ekstremisme, fordi han er Morten Messerschmidt, lyder det fra Venstres Jens Rohde.

Morten Messerschmidt (DF) kalder østrigsk kritik af sit sprogbrug for absurd og får nu opbakning fra Venstres Jens Rohde.
Morten Messerschmidt (DF) kalder østrigsk kritik af sit sprogbrug for absurd og får nu opbakning fra Venstres Jens Rohde.

Det er helt urimeligt at beskylde Morten Messerschmidt for højreekstremisme, fordi han i en tale i Østrig har omtalt borgere i det tidligere DDR som "mitteldeutsche" - altså midttyskere. Det er tværtimod et udtryk for forudindtagethed over for Dansk Folkepartis europaparlamentariker, mener kollegaen fra Venstre, Jens Rohde.

- Det kan alene være ond vilje overfor Morten Messerschmidt. Jeg er på ingen måde enig med Morten Messerschmidts synspunkter om EU og mange andre ting, men det er ikke rimeligt at læse det ind i en højreekstremistisk kontekst, når Morten Messerschmidt bruger betegnelsen "Mitteldeutschland" og nævner tre byer, hvoraf de to ligger i delstaten Sachsen. For den offcielle tyske betegnelse for staterne Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen er Mitteldeutschland. Derfor er der intet forkert i det, Morten Messerschmidt har sagt. Ikke om det i hvert fald, siger Jens Rohde.

Kritikken opstod, da Morten Messerschmidt søndag på et politisk møde omtalte de protesterende DDR-borgere fra oprøret i 1989 som midttyskere.

- Kun højreekstreme og revanchister taler om Østtyskland som Midttyskland, sagde Andreas Peham fra det østrigske dokumentationscenter DÖW til nyhedsbureauet APA.

Også Andreas Beelmann, der er professor og forsker i højreekstremisme ved Friedrich-Schiller Universitetet in Jena, betragter ordvalget som problematisk.

- Som han betoner det, er midttyskerne dem fra det tidligere DDR og østtyskerne er så dem fra områder, der nu ligger i Polen. Det er naturligvis en udtalelse, man kan kalde historierevisionistisk eller nationalistisk, siger Andreas Beelmann.

Morten Messerschmidt har kategorisk afvist kritikken som latterlig og både han og hans taleskriver henviser til, at tre delstater officielt tilsammen kaldes "Mitteldeutschland". Det tidligere Østtyskland bestod desuden af to andre delstater plus Østberlin.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.