Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Røde partiledere i opråb til Løkke: Hjælp indvandrerkvinder nu

Regeringen bør lande en aftale om tiltag mod social kontrol i indvandrermiljøer allerede inden sommerferien, lyder opfordringen fra de fem røde partiledere i et brev til statsministeren.

Statsministeren har modtaget en opfordring fra Rød bloks ledere om hurtigt at lande en aftale, der skal sætte ind mod undertrykkelse, vold og social kontrol af indvandrerkvinder. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen)
Statsministeren har modtaget en opfordring fra Rød bloks ledere om hurtigt at lande en aftale, der skal sætte ind mod undertrykkelse, vold og social kontrol af indvandrerkvinder. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen)

Der skal sættes ind mod den undertrykkelse, vold og sociale kontrol af kvinder, der finder sted i visse dele af indvandrermiljøet i Danmark – og det skal ske nu.

Sådan lyder den klare opfordring fra partilederne fra Socialdemokraterne, de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, der er gået sammen om et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

De fem røde partiledere vil have Løkke til at indkalde til forhandlinger om tiltag, der skal bekæmpe problemer med diskrimination og mangel på ligestilling og hjælpe indvandrerkvinder, som er underlagt social kontrol i voldelige ægteskaber, så der kan landes en aftale inden sommerferien. Regeringen har lagt op til et forhandlingsforløb til efteråret, men det skal ske nu, lyder opfordringen til statsministeren.

»Der er ikke behov for at udsætte forhandlingerne. Vi skal finde brugbare løsninger til gavn for de unge mennesker, der hver dag lever i social kontrol,« står der i brevet, der er underskrevet af Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (R), Pia Olsen Dyhr (SF), Pernille Skipper (Ø) og Uffe Elbæk (Å).

De fem partiledere opfordrer regeringen til »straks« at sætte gang i forhandlingerne.

Mette Frederiksen: Problemerne skal løses nu

S-formand Mette Frederiksen uddyber over for Berlingske:

»Vi ved, at der er kvinder, der lever med trusler, vold og undertrykkelse, og det er der bred enighed om, at vi skal adressere. Derfor undrer det os, at regeringen ikke vil lave en aftale på den her side af sommerferien. Problemerne skal løses nu.«

Baggrunden for brevet er de forhandlinger om hadprædikanter og radikalisering, som regeringen indkaldte til i forlængelse af TV 2s dokumentarserie »Moskéerne bag sløret«.

15. marts gik Lars Løkke Rasmussen på talerstolen under spørgetimen i Folketinget og inviterede partierne til forhandlinger for at tage »et opgør med dem, som grundlæggende ønsker et opgør med det samfund, vi kender og elsker«, som statsministeren udtrykte det.

Regeringen lagde i første omgang op til at indgå en aftale om en indsats mod imamer, der forsøger at undergrave danske love og værdier med deres ytringer, og den aftale faldt på plads for to uger siden med støtte fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Konservative.

Under forhandlingerne udtrykte de røde partier ønske om, at der også blev sat fokus på social kontrol og undertrykkelse, og det blev drøftet på et møde hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) 25. maj.

De reelle forhandlinger går dog først i gang til efteråret, har regeringen fastlagt, og det er for sent, mener de røde partiledere.

Hvorfor er det så vigtigt at lande en aftale nu og ikke til efteråret – det er et spørgsmål om et par måneder?

»Der er allerede gået mange måneder, siden statsministeren udtalte i Folketinget 15. marts, at der skulle være brede forhandlinger på det her område. Det er vigtigt, at kampen mod de udemokratiske kræfter ikke bare bliver store ord og indlæg på de sociale medier fra regeringens side, men at vi faktisk skaber nogle resultater, der hjælper de unge. Og det gør vi ved at tage fat omkring det med det samme,« siger Mette Frederiksen.

»Jeg mener, at vi har tid i Folketinget til at få gjort noget ved det her, inden vi går på sommerferie. Jeg tror, der sidder mange unge kvinder derude, som havde forventet en reaktion fra Christiansborg på baggrund af TV 2s dokumentar, og vi er ærgerlige og forundrede over, at regeringen lader dem sidde og vente. Derfor foreslår vi, at regeringen laver en slutspurt på det her felt,« lyder det fra Socialdemokraternes formand.

V: Oppositionen skal ikke diktere

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, understreger, at regeringen har valgt at lægge forhandlingerne i efteråret for at kæde finansieringen sammen med satspuljen, der forhandles sammen med finansloven.

Da kirkeminister Bertel Haarder (V), der sad for bordenden under forhandlingerne, inviterede partierne til rækken af møder i Kirkeministeriet, var der lagt op til, at det først og fremmest var tiltag mod hadprædikanter, der skulle drøftes.

»Så begyndte de røde partier at blande en masse ting om social kontrol og integration ind i det, og det vil vi rigtig gerne diskutere, men det bliver på den anden side af sommerferien med udgangspunkt i satspuljen,« siger Marcus Knuth, der betoner, at det er »et vigtigt emne«, men at imamerne kom i første række:

»Vores prioritet har først og fremmest været at sætte ind over for de bindegale imamer og radikale miljøer, vi ser i Danmark. Kampen mod social kontrol er også en prioritet for os, men vi har valgt at koble det sammen med satspuljen til efteråret, og det er nu engang ikke oppositionen, der skal diktere regeringens prioriteter i forhold til forhandlinger,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.