Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rød blok vil have markant flere havvindmøller: Danmark skal være »storeksportør« af grøn energi

De Radikale foreslår tre nye havvindmølleparker frem mod 2030.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

København. Flere snurrende vindmøller til havs skal spille en markant rolle i dansk energipolitik frem mod 2030.

Sådan lyder det samstemmende fra partierne i oppositionen forud for forhandlingerne med regeringen, hvor der er milliarder på spil for såvel forbrugere som erhvervslivet.

Det skriver Politiken.

»Vi forslår tre nye havvindmølleparker frem mod 2030,« siger De Radikales politisk leder Morten Østergaard til Politiken.

Fredag fremlægger De Radikale partiets udspil til en ny energiaftale, der har til formål at forvandle Danmark til »storeksportør« af grøn energi.

I alt vil partiet frem mod 2030 øge elproduktionen fra havvind med cirka 3000 megawatt. Det første udbud skal finde sted i 2020, sådan at den første havvindmøllepark kan være i drift i 2025, skriver Politiken.

Ifølge udspillet haster det med en undersøgelse af gode placeringer i Nordsøen, hvis Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence, fordi andre lande også for alvor har fået øjnene op for havvind.

Partiet åbner også for muligheden idé om, at Danmark skal samarbejde med Facebook, Apple og andre multinationale selskaber om det ene udbud.

Idéen er, at selskaberne kan bruge den grønne el til deres nye datacentre på dansk jord, mens staten kan spare en betragtelig del af udgifterne til selve udbuddet.

Udspillet får opbakning fra de øvrige partier i rød blok.

Socialdemokratiet går ind til forhandlingerne om en energiaftale med en ambition om, at der opstilles vindmøller, der kan levere mellem 2500 og 3000 megawatt.

»Det vigtige er volumen. Der ligger vi meget godt på linje med de radikale,« siger energiordfører Jens Joel (S) til Politiken.

Han kalder det »oplagt«, at havvind også skal spille en meget stor rolle i en kommende aftale.

I regeringen har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) løbende udtalt sig positivt om havvind.

»Regeringen har klart sagt, at havvind skal spille en central rolle i en ny aftale, hvilket også vil fremgå af regeringens udspil,« siger han til Politiken.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.