Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ritt er i frit fald i København

De københavnske vælgere er på vild flugt fra Socialdemokraterne og partiets overborgmester, Ritt Bjerregaard. SF ville blive det største parti i Borgerrepræsentationen, hvis der var valg nu.

Vælgerne flygter fra Ritt Bjerregaard og Socialdemokraterne i København.
Vælgerne flygter fra Ritt Bjerregaard og Socialdemokraterne i København.

Socialdemokraterne i København står til et katastrofevalg, og partiets overborgmester, Ritt Bjerregaard, har aldrig været så upopulær som nu. Det fremgår af en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Målingen gør samtidig SF til det største parti i Borgerrepræsentationen, hvis der var valg i dag.

Ved valget i 2005 fik Ritt Bjerregaard og Socialdemokraterne et kanonvalg med 38 pct. af stemmerne, men i dag får partiet kun opbakning fra 23 pct. af vælgerne.

Omvendt stormer SF frem fra en tilslutning på 11 pct. ved sidste valg til 26 pct. i dagens Gallup-måling, der er gennemført umiddelbart efter, at Social- demokraterne på Københavns Rådhus indgik et historisk budgetforlig med V, K og DF. Dermed er SFeren Bo Asmus Kjeldgaard kommet et stort skridt nærmere målet om at blive Københavns overborgmester efter næste valg i november 2009.

»Den meningsmåling er ikke opmuntrende læsning. Hvis tallene holder, tegner det til at blive en meget spændende valgkamp. Så bliver det et klart valg mellem mig og Bo Asmus Kjeldgaard. Og det hilser jeg velkomment,« siger Ritt Bjerregaard.

Hun mener, at tilbagegangen skyldes, at hun ikke har været god nok til at forklare baggrunden for budgetforliget med de borgerlige partier.

Knap halvdelen af vælgerne mener, at overborgmesteren klarer sig dårligt eller meget dårligt. Tilbage i februar sidste år var kun 25 pct. af vælgerne af den holdning. Derimod mener kun to ud af ti københavnere, at Ritt Bjerregaard gør det godt som overborgmester.

Bo Asmus Kjeldgaard er ikke meget for at tale om sine overborgmesterchancer men siger: »Det er naturligt, at det største parti får overborgmesterposten. Men jeg synes ikke, vi skal snakke om borgmesterkabaler. For mig handler det om at få gennemført SFs politik.«

Valgforsker på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen understreger, at der stadig er 13 måneder til valget, så meget kan endnu ske: »Men Ritt får virkelig hug og står til et katastrofevalg. Det begyndte med Ungdomshuset, og hendes løfte om billige boliger er nu nærmest skrinlagt.«

De borgerlige partier – Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti – får som blok 33 pct. af stemmerne mod 26 pct. ved sidste valg. Dermed er der stadig et klart rødt flertal på Københavns Rådhus.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.