Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rektorformand: Snobberiet fortsætter

Selv om regeringen lemper pointsystemet for familiesammenføringer, vil det stadig være uddannelsessnobberi, mener universitetsrektor.

De nye familiesammenføringsregler vil stadig være udtryk for uddannelsessnobberi, selv om regeringen lægger op til at lempe af det omdiskuterede pointsystem.

Ifølge Rektorforeningens formand, universitetsrektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, vil det nemlig stadig stort set udelukkende være amerikanske og enkelte europæiske universiteter, som udløser max-point til ægtefæller, der ønsker familiesammenføring efter de nye regler.

Både Dansk Folkeparti og integrationsminister Søren Pind (V) lægger i dag op til at bløde op på kravet om, at man kun kan få toppoint, hvis man kommer fra et af verdens 20 bedste universiteter. Det skal udvides til at omfatte de 50 bedste universiteter.

- Men hvad enten man siger top ti, top 20, top 50 eller top 100, er der stadig en betydelig grad af snobbisme i det. Og hvis man siger 50, vil der formentlig kun være et enkelt dansk universitet, der vil være i stand til at levere en emigrant til Danmark, siger Jens Oddershede.

På en af de førende ranglister over alverdens universiteter, Academic Ranking of World Universities, er 35 ud af de 50 førende universiteter amerikanske, mens to er canadiske. Hertil kommer to japanske og 11 europæiske.

Københavns Universitet kniber sig ind på en plads som nummer 40. Eneste andet dansk universitet  i top 100 er Aarhus Universitet, der ligger som nummer 98.

Siden november, da pointsystemet blev indgået som udløber af finanslovsaftalen, har det generet såvel regeringen som Dansk Folkeparti, at systemet blev kritiseret for at være udtryk for 'uddannelsessnobberi'. Søren Pind udtaler, at 'det aldrig nogensinde har været hensigten, at det skulle kendetegnes ved snobbisme'.

Den konservative integrationsordfører, Naser Khader, lægger op til yderligere lempelser ved helt at ville fjerne listen over universiteter. Et universitet er et universitet, mener ordføreren, hvilket universitetsrektoren giver ham ret i.

- Jeg er mest enig i det, Khader siger. En universitetsuddannelse er en universitetsuddannelse, siger Jens Oddershede.

Men er der ikke omvendt en risiko for alt muligt svindel med titler? Et universitet er jo ingen beskyttet titel.

 - Det mener jeg ikke, der findes jo håndbøger med lister over de fleste af alverdens universiteter. Derfor kan man jo altid se efter, hvad det er for et universitet, der er tale om og om det er et reelt universitet. Det vil ikke være svært for integrationsmyndighederne at se efter, siger Jens Oddershede.

Pointsystemet skal til foråret behandles i folketingssalen, og rektorformanden opfordrer til at se bort fra listerne, fordi de uanset om listerne omfatter top-20 eller top-500 primært giver forrang til folk fra vesten.

- Der er 17.000 universiteter i verden, man registrerer normalt de første 500. Tager man dem, er der stort set ikke nogen fra Østeuropa. Det vil sige, at man med sådan et system vil der stort set ikke være nogen fra Østeuropa, der vil være akademisk kvalificeret til at emigrere til Danmark. Det er helt urimeligt, siger Jens Oddershede.
  
  

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.