Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rektorer: Studerende skal betale

Det skal koste penge at tage en universitets­uddannelse, foreslår flere rektorer. Kritikere frygter, at det vil afholde nogle unge fra at gå på universitetet.

Det skal ikke længere være gratis at få en uddannelse på landets universiteter, mener en række rektorer. - Arkivfoto
Det skal ikke længere være gratis at få en uddannelse på landets universiteter, mener en række rektorer. - Arkivfoto

Hvis regeringen skal nå sit ambitiøse mål om, at Danmark i løbet af ti år skal have mindst ét universitet i den absolutte superliga, bør man starte en diskussion om at lade de studerende selv betale en del af deres uddannelse.

Den markante udmelding kommer fra rektorerne for to af landets fremmeste højere læreanstalter, Aarhus Universitet og Copenhagen Business School (CBS). De ser brugerbetaling som en af måderne til at få råd til de nødvendige investeringer i forskning og uddannelse.

»Der er et stort offentligt udbytte af uddannelse, men der er også et stort privat udbytte, og jeg mener, at man godt kunne lave et system, hvor man deler udgifterne mellem skatteyderne og den person, som får glæde af uddannelsen,« siger Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor for Aarhus Universitet og medlem af regeringens tænketank Vækstforum.

»Den skandinaviske velfærdsmodel ligger dybt i folkesjælen, så vi skal gå forsigtigt frem, når vi vil foretage ændringer. Men vi er nødt til at tage denne debat,« siger Johan Roos, rektor for CBS, om bruger-betaling.

Betal når jobbet er i hus

Lauritz B. Holm-Nielsen forestiller sig en model, hvor de studerende betaler en del af uddannelsespengene tilbage, når de har gennemført studiet og har fået et arbejde. Hos Dansk Industri (DI) vækker det gehør. Ifølge DI-direktør Lars Gold-schmidt er universitetsuddannelserne nemlig underfinansierede.

»Vi er nødt til at finde en måde, hvor vi får en bedre finansiering, og da er det vigtigt, at man kigger på, hvad det betyder, hvis vi indfører brugerbetaling,« siger han.

Landets universiteter er imidlertid splittede i spørgsmålet, forklarer Jens Oddershede, rektor for Syddansk Universitet og talsmand for universiteternes interesseorganisation, Danske Universiteter:

»Personligt er jeg ikke sikker på, at brugerbetaling vil finansiere et kvalitetsløft af uddannelse. Den negative effekt bliver, at nogle får et problem med at betale deres uddannelse, og dermed afholder de sig fra at tage en uddannelse,« siger han.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) understreger, at regeringen ikke har planer om at indføre brugerbetaling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.