Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rektorer advarer: Ghettogymnasier er alvorlig udfordring

På otte STX-gymnasier har mere end hver tredje elev indvandrerbaggrund. Rektorer råber politikere op.

København. Problemet med ghettogymnasier er blevet en alvorlig udfordring, som politikerne bør tage opgør med.

Sådan lyder opråbet fra rektorer på gymnasier i Hvidovre, Ørestad og Herlev, skriver Berlingske.

På Hvidovre Gymnasium er næsten halvdelen af eleverne indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande.

- Vi oplever, at de etnisk danske elever vælger os fra, når der er en vis andel af elever med minoritetsbaggrund.

- Uden at kunne sætte et præcist procenttal på, er det min vurdering, at det begynder at blive kritisk, når det ligger et sted mellem 20 og 30 procent, siger rektor på Hvidovre Gymnasium, Kirsten Jensen, til avisen.

Tal fra Undervisningsministeriet viser ifølge Berlingske, at 14 almene STX-gymnasier havde mere end 20 procent ikkevestlige indvandrere og efterkommere i deres elevgruppe i skoleåret 2015 til 2016.

På otte af gymnasierne har mere end hver tredje indvandrerbaggrund.

Ifølge rektorerne betyder den voksende andel elever med ikkevestlig baggrund, at de etnisk danske elever vælger de gymnasier fra.

Herlev Gymnasiums rektor, Jan Vistisen, kalder situationen for "grotesk".

- Det virker, som om politikerne er meget tilbageholdende med at prøve at løse de problemer, vi oplever.

- I København og de større provinsbyer finder vi den samme forstærkede tendens til en opdeling i hvide og brune gymnasier, siger han.

Allan Kjær Andersen, der er rektor på Ørestad Gymnasium foreslår, at man kan indføre en maksimumsgrænse for en skoles andel af indvandrere og efterkommere.

- Hvor den skal ligge, kan man diskutere, men jeg synes, det kunne være en reel mulighed, siger han.

Tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) varslede i 2016, at man ville arbejde på at få lavet nogle nye regler for, hvordan elever optages på gymnasiet.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) udtalte dog i december, at nye regler ikke ville blive klar til næste skoleår.

Over for Berlingske erkender ministeren, at der er et problem. Hun understreger, at det frie gymnasievalg er vigtigt, men at der er mange hensyn at tage.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.