Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rektor og unge beder S og DF holde snitterne fra bederum

Et forbud mod bederum på uddannelsesinstitutionerne risikerer at medvirke til radikalisering, lyder kritikken.

Arkivfoto. Noor Alhoda og Hager Al Fortoussi studerer medicin på Panum institut/Københavns universitet. Noor og Hager bruger andagtsrummet til at bede, når de har pause.
Arkivfoto. Noor Alhoda og Hager Al Fortoussi studerer medicin på Panum institut/Københavns universitet. Noor og Hager bruger andagtsrummet til at bede, når de har pause.

Hvis noget ikke opleves som et stort problem, er det som regel, fordi det ikke er et problem.

Og det gælder også for hele debatten om bederum på landets uddannelsesinstitutioner, lyder det nu fra en rektor og Dansk Ungdoms Fællesråd.

I et debatindlæg i Politiken fremsætter rektor på Rungsted Gymnasium, Mogens Hansen, kritik af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der begge går ind for at forbyde uddannelsesinstitutioner at have bederum til de studerende.

De to partiers "konkurrence om at fremstå mest hård over for indvandrere og flygtninge" har fået dem til at foreslå forbud mod bederum - "selv om de hårdt presset ikke kan påvise, at vi har et problem på skolerne":

- Som leder af en uddannelsesinstitution bliver jeg nervøs, når politikerne i deres indbyrdes manddomskonkurrence om at fremtræde mest hård, får lyst til at detailregulere, skriver Mogens Hansen i Politiken.

- Så socialdemokrater og DF'ere - hold snitterne væk! Vi behøver ikke hjælp fra profileringssyge politikere, der skal finde på ny symbolpolitik og detailregulere, hvad vi må og ikke må på landets uddannelsesinstitutioner.

- Det er en autoritær og ubehagelig tankegang, som vi ikke har behov for.

Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær, er enig i kritikken. I et debatindlæg i Jyllands-Posten konstaterer han, at forbudsiveren enten må bero på uvidenhed eller være ren symbolpolitik:

- Er danske universiteter arnested for radikalisering og social kontrol?

Ungdomsformanden giver selv svaret på sit eget spørgsmål:

- Nej, det er der intet, der tyder på. Universiteterne og gymnasierne er derimod nogle af kerneinstitutionerne i vores samfund, når det kommer til folkeoplysning og demokratisk dannelse.

Kampen mod radikalisering har ikke brug for "flere tomme tønder", skriver Kasper Sand Kjær videre i Jyllands-Posten:

- Vi medvirker til radikalisering, hvis vi ikke lader religionen få plads i de offentlige institutioner og ikke giver religiøse studerende andre muligheder end at vælge private religiøse uddannelsessteder.

- For ved at sætte religionen uden for døren på uddannelsesinstitutionerne, umuliggør vi samtalen med den troende om troen.

Også internt i Socialdemokratiet har der været kritik af partilinjen på området. Heller ikke uddannelsesminister Merete Riisager (LA) ønsker at lovgive mod bederum.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.