Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Ugens barometer-tjek

"Rekord-Venstre" mangler lidt endnu

Selvom Venstre buldrer derudad i meningsmålingerne og står til flere mandater, end de nogensinde har opnået ved et valg, er der fortsat et spring op til Socialdemokraternes historiske mandatsluger-valg.

Venstre har siden valget sidste år manifesteret sig som landets klart mest populære parti i meningsmålingerne. I Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af målinger har de flere gange ligget til 60 mandater, og gennem det seneste år har partiet ikke været under 57 mandater.

I øjeblikket ligger V til 59 mandater, hvilket i tilfælde af valg ville sikre partiet den største mandatmæssige tilslutning siden 1953, hvor antallet af folketingssæder blev fastsat til de nuværende 179. Venstres bedste valg efter 1953 lå i 2001, hvor man sikrede sig 56 pladser i Folketinget.

Der er dog stadig et stykke op til det højest opnåede antal mandater, nemlig Socialdemokraternes 76 i både 1960 og 1964, under henholdsvis Viggo Kampmann og Jens Otto Krag. Faktisk ville Venstres nuværende 59 mandater kun være nok til en delt 13. plads på den historiske rangliste over flest mandater - alle topplaceringerne er opnået af Socialdemokraterne. Sidste gang et parti ved et valg endte højere end Venstres nuværende dagsform, var Poul Nyrup Rasmussens dramatiske comeback i 1998, hvor S fik 63 mandater.

Ser man bort fra liste A og V fra, er det de Konservative, der har scoret højst ved et valg. Det skete i 1984, hvor Poul Schlüter ledte partiet til en opbakning på 42 mandater. Unægtelig en anden situation end disse tiders otte C-taburetter.

Aktuelt er der ikke de store forskydninger mellem blokkene i det vægtede gennemsnit i denne uge, hvor de blå partier kan mønstre 98 mandater mod de rødes 77.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.