Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regionerne kan måske drive flere lægeklinikker

Partier forhandler om at løse lægemanglen ved at lade regionerne åbne flere lægeklinikker ligesom Nordjylland.

Regionerne skal kunne drive regionale lægeklinikker mere fleksibelt, når yderområderne mangler praktiserende læger. Forslaget stammer fra regeringens lægedæknings-udvalg.

Og det er på dagsordenen, når sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tirsdag aften forhandler med partiernes sundhedsordførere.

I Nordjylland driver Falck lægeklinikker for regionen i Brovst, Dronninglund, Frederikshavn, Hurup og Frøstrup. I Thisted driver Nordic Medicare klinikken. Klinikkerne betjener 25.000 nordjyder, som manglede praktiserende læge.

I januar kom lægedæknings-udvalget med 18 forslag til at løse lægemangel. De ville blandt andet lade regionerne drive lægeklinikker i over fire år.

Så kan regionerne lettere planlægge driften af klinikkerne og hyre læger, som ikke vil købe egen praksis.

Sundhedsministeren ser lægemangel som en af sundhedsvæsenets helt store udfordringer.

- Det er en bunden opgave at sikre, at alle danskere har adgang til en læge i nærheden af, hvor de bor, siger Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar.

- Jeg håber derfor, at vi på tværs af partierne i Folketinget kan blive enige om en aftale, der kan være med til at reducere den geografiske ulighed i sundhed.

Socialdemokratiet mener, at regionerne straks skal kunne lave lægeklinikker, når der mangler læger. De skal ikke først sende klinikken i udbud, mener partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

- Regioner skal have lov at drive klinikker, inden det skal sendes i privat udbud hos store firmaer og kapitalfonde. Det skal vi diskutere i dag, siger Flemming Møller Mortensen.

På mødet drøfter partierne også om praktiserende læger må købe ekstra ydernumre af andre læger. Nu kan læger kun købe ydernumre af regionen, men ministeren vil åbne for lægerne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.