Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Regioner advarer: Nye fyringsrunder kan være på vej

Vi står langt fra hinanden, siger Danske Regioners formand før økonomiforhandlinger

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), der ses til venstre i billedet, frygter at måtte afskedige personale, hvis ikke han får flere penge med hjem fra de økonomiforhandlinger, der foregår i øjeblikket. Scanpix/Uffe Weng
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), der ses til venstre i billedet, frygter at måtte afskedige personale, hvis ikke han får flere penge med hjem fra de økonomiforhandlinger, der foregår i øjeblikket. Scanpix/Uffe Weng

Selv om sundhedsvæsnet samlet set har fået 2,4 milliarder kroner mere at gøre godt med, så er antallet af ansatte på sygehusene faldet. Og den udvikling vil fortsætte, hvis ikke regeringen kommer med endnu flere penge.

Sådan lyder advarslen fra Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner. Regionerne, hvis primære opgave er at drive sygehuse, forhandler onsdag med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om næste års økonomi.

- Hvis vi kommer ud af de forhandlinger uden penge til den ekstra aktivitet, vi ved kommer, så kan vi blive nødt til at sige farvel til nogle ansatte for at dække de ekstra omkostninger, siger Bent Hansen.

- Vi kan ikke sige, at vi kun giver et vist antal kræftpatienter kemoterapi. De penge skal være der. Er der en, der skal have en pacemaker, skal den købes.

- De store årgange er ved at komme i 70'erne nu, og så skal de have nye hofter og knæ, siger Bent Hansen.

De 2,4 milliarder kroner, sundhedsvæsnet er tilført, skal også tages med forbehold, påpeger Bent Hansen. Pengene skal fordeles mellem kommunerne og regionerne, og de udbetales over tre år.

Så der er altså tale om væsentligt mindre beløb per år, forklarer Bent Hansen.

Hvor der i 2014 var 107.078 fuldtidsansatte på landets sygehuse, var antallet i 2015 106.525. Selv om de tal er et år gamle, er tendensen ifølge Danske Regioner fortsat.

Samtidig er flere patienter blevet behandlet. Aktiviteten er steget med 2,1 procent fra 2014 til 2015.

Regionerne er endnu ikke er blevet præsenteret for, hvilke krav regeringen præcist vil stille til næste år. Men Bent Hansen mener, at parterne står langt fra hinanden.

- Nu har jeg været med i 18 år. Det har aldrig set så svært ud. Vi lever i et forhandlingssamfund, men hvis det eneste, man kan komme hjem med, er nedskæringer, så ser det svært ud, siger han.

Bent Hansen oplyser i øvrigt, at regeringen og regionerne er enige om en ting, nemlig at udgifterne til sygehusmedicin stiger med 300 millioner kroner næste år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.